Divas jaunas Jupitera un tā mēnešu fotogrāfijas

Jupiters
Foto: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/AndreaLuck

NASA zonde Junona (Juno) 12. janvārī izdevās pietuvoties Jupiteram un uzņemt jaunas tā divu mēnešu Jo un Eiropas fotogrāfijas. Tagad tās var vērot katrs no mums.

 

Junonas jaunākie uzņemtie attēli tika radīti zondes 39. pietuvošanās Jupiteram reizē, kad tā nonāca 61 tūkstoša kilometru attālumā no planētas.

Jaunajos attēlos, ar kuriem NASA dalījās 16. martā, redzama Jupitera dienvidu puslode, kā arī divi no Jupitera daudzajiem mēnešiem. Pietuvinātā attēlā, kas arī pieejams apskatei, skaidri redzami Jo (pa kreisi) un Eiropa (pa labi).

Jupiters un tā mēneši – Jo un Eiropa
Foto: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/AndreaLuck

 

Jo ir vulkāniskākais ķermenis visā Saules sistēmā. Mēneša virsmu izraibinājuši simtiem vulkānu, no kuriem daži “spļauj” vairākus kilometrus augstus sēra mākoņus.

Savukārt Eiropa ir mazākais no Jupitera četriem lielajiem Galileja pavadoņiem. Eiropas virsmu klāj ledus, zem kura, iespējams, ir milzīgs šķidra ūdens okeāns. Iepriekšējos novērojumos atklāti pierādījumi, ka Eiropas dienvidpola reģionos šķidrais ūdens pa plaisām ledus virsmā šļācas ārā no pavadoņa pazemes.

Paredzēts, ka septembrī Junona atkal pietuvosies Jupiteram un šoreiz izmantos dažādus zinātniskos instrumentus, lai Eiropu izpētītu sīkāk. Gaidāmas arī jaunas fotogrāfijas.

 

Avots