Dīvainais “Marsa zieds” tuvplānā

Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS (PH)

NASA pašgājējs “Curiosity”, kas tagad darbojas uz Marsa, nesen nofotografēja ziedam līdzīgu minerālu veidojumu. Tagad to iespējams aplūkot arī tuvplānā.



Daiļais minerāls ir tikai vienu centimetru plats un nedaudz atgādina jūras koralli vai sūkli. Par spīti tam, ka tas izskatās pēc dzīva organisma, tā nav. Turklāt līdzīgi minerālu veidojumi ir visai bieža parādība uz Marsa.

Fotogrāfiju pašgājējs uzņēma 154 kilometrus platā Geila krātera pašā sirdī, Šo teritoriju Marsa pašgājējs pēta kopš nolaišanās uz Sarkanās planētas 2012. gadā. Fotogrāfija patiesībā sastāv no vairākām fotogrāfijām. Tāda veida kompozīcijas ļauj radīt ļoti detalizētās fotogrāfijas.




Ziedam līdzīgais akmens ir diaģenētisks veidojums, proti, tas veidojies no minerāliem, kas nogulsnējušies no senā Marsa ūdens. Uz Marsa atrodamie diaģenētiskie veidojumi ir līdzīgi pēc izmēra, tomēr tiem var būt gan zaraina, gan sfēriska forma, vēstīts izdevumā “Live Science”.

Geila krāterī pašgājējs arī iepriekš ir atklājis dažādus diaģenētiskos veidojumus. Tas nav pārsteigums, ņemot vērā, ka krāteris reiz bija pilns ar ūdeni.



Avots