ASV atrasta ārkārtīgi reta čūska

Foto: Wikimedia Commons. Austrumu indigo čūska

Vien otro reizi sešdesmit gados Alabamas štatā, ASV, atrasta ārkārtīgi retā Austrumu indigo čūska. Savvaļā dzimušās čūskas atrašana ir gaidītais auglis centieniem pasargāt šīs čūskas no izmiršanas.



“Atrastā čūska liecina, ka Austrumu indigo čūskas turpina vairoties. Tas ir tieši tas, ko mēs vēlējāmies,” rakstīts Alabamas savvaļas dzīvnieku un saldūdens zvejniecības nodaļas “Facebook” kontā.

Reptilis, kas patiesībā ir lielākā Amerikas iedzimtā čūska, reiz bija atrodams visā Alabamas teritorijā, tomēr 20. gadsimta 50. gados šajā štatā suga izmira to apdzīvotās teritorijas zuduma dēļ.

Zināms, ka čūskas ir ļoti nozīmīgs ekosistēmas elements. Dzīvnieku biologs Džims Godvins izdevumam “CNN” pastāstīja, ka Austrumu indigo čūskas vēsturiski ir nozīmīgākais plēsējs garskuju priežu mežos. Šo čūsku populācijas samazināšanās izraisīs domino efektu, ietekmējot arī citas sugas šajā ekosistēmā.




Tieši tāpēc 2006. gadā Alabamas dabas aizsardzības speciālisti izveidoja projektu, kura mērķis bija atgriezt štatā šīs čūskas. Sākumā tika izveidota čūsku populācija nebrīvē, bet 2010. gadā pirmās čūskas tika palaistas savvaļā. Projekta mērķis ir savvaļā palaist 300 čūskas, lai radītu veselīgu un dzīvotspējīgu čūsku populāciju Alabamā.

Tagad atrastā čūska nozīmē to, ka savvaļā palaistās čūskas ir izdzīvojušas un radījušas pēcnācējus.

“Tā ir brīnišķīga pazīme tam, ka mūsu izlaistās čūskas, kas piedzima nebrīvē, ir spējušas pielāgoties savvaļas dzīvei. Tās funkcionē kā savvaļas čūskas un vairojas,” stāstīja Godvins.

Ir skaidri redzams, ka tikko atrastā čūska ir dzimusi savvaļā. Par to liecina tās nelielais izmērs un mikročipa trūkums, ar kuriem tika aprīkotas visas savvaļā palaistās čūskas.



Avots