5 pazīmes, kas norāda, ka tu jau kaut kad varētu būt izslimojis Covid-19, pat, ja to nezināji

5 pazīmes, kas norāda, ka tu jau kaut kad varētu būt izslimojis Covid-19, pat, ja to nezināji
Foto: Shutterstock

Lai gan Covid-19 pandēmija oficiāli tika izsludināta 2020. gada martā, ir iespējams, ka vīrusu esat izslimojis jau pirms tam, pat to nemanot.

 

Covid-19 spēj ietekmēt visas orgānu sistēmas, lielai daļai pacientu, kuri atveseļojušies no infekcijas, atstājot atsevišķus simptomus. Pēc ekspertu domām, piecas pazīmes var norādīt uz to, ka esat izslimojuši Covid-19, pat, ja to neesat apstiprinājuši ar testu.

Tā viena “ļoti smagā saaukstēšanās”

Eksperti pieļauj, ka daudzi cilvēki nemaz nav veikuši testus, lai pārliecinātos par Covid-19 infekcijas klātbūtni, kad jutušies patiešām smagi saaukstējušies. “Gripas, Covid un pat parastas saaukstēšanās simptomi ir ļoti līdzīgi, tāpēc nav izslēgts, ka daudzi Covid-19 noturējuši par vienkāršu saaukstēšanos,” teic Mičiganas medicīnas infekciju profilakses un epidemioloģijas medicīnas direktore Lareina Vašere.

Smadzeņu darbības traucējumi

Neizskaidrojamas, iepriekš nepieredzētas neiroloģiskas problēmas var būt pazīme, ka izslimots Covid-19. “Pētījumos ir atklāta lielāka neiroloģisko un neiropsihisko traucējumu sastopamība indivīdiem, kuri bijuši inficēti ar Covid-19, nekā starp tiem, kas piedzīvojuši cita veida elpceļu saslimšanas,” stāsta Dr. Profesors Džonatans Rodžers. Viņš gan piebilst, ka hroniskas galvassāpes un depresijas izpausmes ir izplatītas mūsdienu sabiedrībā, tāpēc tiešu sasaisti ar Covid-19 ir grūti veidot.

 

Pastāvīgas plaušu problēmas

Covid-19 pacientiem pat pēc atveseļošanās vēl ilgu laiku novērojama aizdusa un elpas trūkums fizisku aktivitāšu laikā. Jebkurā gadījumā eksperti iesaka apmeklēt ārstu nekavējoties, ja šādas izpausmes parādījušās, jo tās var norādīt arī uz nopietnām veselības problēmām.

Miega problēmas

Pētījumos atklāts, ka Covid-19 var izraisīt pastāvīgus miega traucējumus pat dažus mēnešus pēc atveseļošanās no vīrusa. “Kad tiek traucēts miegs, tas var ietekmēt garīgo un fizisko veselību, kas savukārt var izraisīt turpmākus miega traucējumus,” stāsta Atēna Akrami, Londonas Universitātes koledžas neirozinātniece.

Nervu sistēmas problēmas

“Ir trīs galvenie veidi, kā Covid-19 var ietekmēt nervu sistēmu,” stāsta Dr. Daniela Kondziela, Kopenhāgenas Universitātes slimnīcas Neiroloģijas katedras klīniskās pētniecības asociētā profesore. “Pirmkārt, vīrusam pašam ir sava veida neirotropisms. Tas nozīmē, ka vīruss šķērso hematoencefālisko barjeru un iekļūst smadzenēs, kur tas tieši bojā audus. Otrs variants ir autoimūna reakcija. Bet trešais – perifērās nervu sistēmas bojājumi.”.

 

Avots

Dalies: