Vācija plāno pakāpeniski atcelt Covid-19 ierobežojumus

Vācija plāno pakāpeniski atcelt Covid-19 ierobežojumus
Foto: unsplash.com/@davidclode

Vācijas kanclers Olafs Šolcs un federālo zemju līderi vienojušies par plānu vairuma Covid-19 ierobežojumu atcelšanai nākamo mēnešu laikā.



“Mēs varam raudzīties nākotnē ar lielāku optimismu, nekā varējām pēdējās pāris nedēļās,” paziņoja Šolcs.

Pēc ierobežojumu pastiprināšanās, sākoties koronavīrusa delta vilnim un pēc tam izplatoties omikrona paveidam, tagad Vācija plāno sekot vairāku citu Eiropas valstu piemēram un pakāpeniski atgriezties pie normālas dzīves.

Trīs punktu plāns, par kuru trešdien tika panākta vienošanās, paredz pakāpenisku ierobežojumu atcelšanu privātiem pasākumiem, tirgotājiem un restorāniem, kā arī viesnīcām. No 20.marta plānots atcelt visus “tālejošākas aizsardzības pasākumus”.

Tomēr eksperti aicina cilvēkus turpināt aizsargāt sevi un sabiedrību ar sejas maskām un sociālo distancēšanos. Joprojām neatrisināts paliek arī jautājums par obligāto vakcinēšanos.




Šolcs paziņoja, ka prasība par obligātu vakcinēšanos būs nepieciešama nākamajā rudenī un ziemā. Viņš uzsvēra, ka ierobežojumu atvieglošana strādā tikai roku roka ar plašāku vakcinēšanās programmu.

Kanclers arī uzsvēra, ka ierobežojumu atcelšana nenozīmē, ka valdība neuzstās uz konkrētiem veselības aizsardzības standartiem. Viņš paziņoja, ka drīz tiks pieņemts likumprojekts par maskām, sociālo distancēšanos un citiem pasākumiem.

“Pandēmija vēl nav beigusies, un pastāv iespēja, ka nākamais [vīrusa] variants ir tepat aiz stūra un radīs mums jaunas problēmas,” norādīja Šolcs.

Vienlaikus viņš atzina, ka spēj saprast cilvēku pretestību ierobežojumiem pēc diviem gadiem karantīnas režīmos un dažādos ierobežojumos.

“Ir daudz pilsoņu, kuri jūtas tāpat kā es. Mēs visi esam nopelnījuši iespēju, ka pēc šiem diviem gadiem kaut kā kļūst labāk, un šķiet, ka tagad tā notiek,” paziņoja Šolcs.



Avots