Šodien 72 gadu vecumā mūžībā devies šefpavārs Mārtiņš Rītiņš

Šodien 72 gadu vecumā mūžībā devies šefpavārs Mārtiņš Rītiņš

Piektdien, 11. februārī, viņsaulē 72 gadu vecumā devies pazīstamais šefpavārs Mārtiņš Rītiņš, apstiprināja viņa brālis Jānis. Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīcā izbeigtas viņa šīs dzīves gaitas, kas pēdējos mēnešos pavadītas cīņā ar slimību.



Mārtiņš slimnīcā tika nogādāts dažas dienas pēc Ziemassvētkiem. “23. decembrī Mārtiņš sajuta temperatūru. Pirms tam mums visiem bija sarunāts, ka Ziemassvētkus svinēsim kopā. Protams, par vakariņām rūpētos neviens cits kā pats Mārtiņš. Viņš būtu bijis galvenais šefs,” nerealizētajos plānos iepriekš ar žurnālu “Kas Jauns” dalījās Mārtiņa brālis Jānis Rītiņš. “Tad Mārtiņš paziņoja, ka svētku vakariņas būs jāatliek, jo viņam esot temperatūra. Ziemassvētku vakariņas tika atceltas, viņš vairākas dienas pavadīja savā Rīgas centra dzīvoklī. Covid-19 tests aizdomas apliecināja – tas bija pozitīvs,” stāstīja Jānis.

Mārtiņu uzraudzījusi krustmeita Renāte, topošā mediķe. Sajutusi, ka veselības stāvoklis neuzlabojas, bet gan pasliktinās, viņa Mārtiņu pati aizvedusi uz slimnīcu. No slimnīcas ar brāļiem Rītiņš bieži komunicējis video zvanos. “Mēs viņam sacījām daudz labu vārdu. Lai cīnās, lai nekad nepadodas. Tad kādu dienu ārsti piezvanīja, lai braucam aprunāties pie Mārtiņa, jo stāvoklis esot kritisks un iespējams, ka tā var būt pēdējā tikšanās…” tā Jānis.

Taujāts, vai Mārtiņš apzinājies kritisko situāciju, šefpavāra brālis atzina: “Viņš pieņēma to stāvokli, kurā atradās. Mēs teicām, ka ir jācīnās, un viņš apsolīja mums, ka darīs visu, kas viņa spēkos. Mārtiņš, arī būdams smagā stāvoklī, ļoti daudz jokoja. Viņš mums teica: “Es jums neteikšu, kur savu naudu esmu noslēpis! Un manu “Porsche” jūs nedabūsiet.” Jā, Mārtiņa sapnis bija nopirkt “Porsche” automašīnu,” piebilda Jānis. “Mārtiņš daudz smējās. Teica, ka nu esot palicis tāds pats kā mēs, vecie kraķi. Mārtiņš neizrādīja ne bailes, ne vājumu, bet gan tieši pretēji – ka grib dzīvot. Mēs daudz reižu teicām, lai cīnās, ka mēs viņu gaidām mājās. Viegli nebija ne mums, ne viņam. Mēs pat visu, ko viņš teica, nevarējām ar pirmo reizi saprast, nācās sacīto atkārtot. Bet mēs atvadījāmies ar cerībām tikties. Domājām, ka sliktākajam viņš jau ir ticis cauri,” noteica Jānis.

Taču 11. februāris nāca ar smagu vēsti – diemžēl Rītiņš cīņu ar slimību uzvarēt nav spējis. Brāļi Jānis un Andrejs ieradušies no brāļa atvadīties, un drīz vien pēc tam Mārtiņš savas šīs zemes gaitas beidzis.

<3>Vēl nepiepildītais sapnis

Pērn rudenī, kad “Kas Jauns” ciemojās pie Rītiņa Rīgas centra dzīvoklī, neilgi pēc savas 72. jubilejas Mārtiņš stāstīja, ka vēlas sagaidīt viņa ģimenes draudzenes, filoloģijas zinātņu doktores Lindas Apses rakstīto grāmatu “De Profundis. Mārtiņš Rītiņš” iznākšanu, kurā atklājis savas dzīves visdziļākos noslēpumus un līdz šim noklusētas patiesības. Pēc grāmatas klajā nākšanas viņš vēloties kārtīgi atpūsties. “Es tiešām gribu atpūsties un domāju, kur varētu aizbraukt. Kaut kur siltumā. Āfrikas salu valstī Kaboverdē manai draudzenei pieder viesnīca, tur es gribētu vienkārši atpūsties. Viņa mani sen jau aicina ciemos, tā nu esmu nolēmis turp aizbraukt. Bija arī doma doties uz Jamaiku, tur kādreiz esmu dzīvojis. Izstaigāt takas, kuras savulaik esmu staigājis, bet tā nebūtu atpūta. Tā būtu intensīva darbošanās! Es gribu atpūsties.”

<3>Linda Apse: “Mārtiņš ir gandarīts, ka nokārtojis savas attiecības ar pasauli.”

“Kāpēc tieši Linda? Mēs tik labi saprotam viens otru… Varam būt ļoti atklāti. Un uzticība ir galvenais atslēgvārds. Rakstot šādu grāmatu, tas ir ļoti svarīgi. Es Lindai ļoti, ļoti uzticos. Esam pazīstami kopš 1992. gada. Es kļuvu par krusttēvu Lindas meitai Renātei. Linda man mēdz palīdzēt ar rakstu darbiem, kaut ko palabo, jo man tā latviešu valoda rakstiski mēdz būt kļūdaina. Tad es dodu Lindai, lai viņa parediģē. Rakstīšanas laikā man bija daudz tikšanos ar Lindu, viņa no manis izvilināja lietas (burtiski vilka no manis ārā), kuras sevī biju dziļi noglabājis. Tam palīdzēja uzticēšanās Lindai, tāpēc šī grāmata ir tik atklāta,” par Lindu pērn rudenī izteicās pats Mārtiņš Rītiņš.

Linda Apse sazinājusies ar Mārtiņu arī tad, kad viņš bijis diezgan kritiskā stāvoklī. Un atzīst – pašā grūtākajā brīdī saglabājis optimismu. “Mūsu sarunas vēlreiz apliecināja, ka Mārtiņš ir cīnītājs un nav vaimanātājs. Humora izjūta nekad viņu nav pametusi. Viņš sarunu ar mani iesāka ar Marka Tvena citātu: “Ziņas par manu nāvi ir priekšlaicīgas un pārspīlētas”. Mārtiņš ir gandarīts, ka ir nokārtojis savas attiecības ar pasauli. Viņam nav noslēpumu, viņš jūtas brīvs un ir apmierināts, ka grāmatā varēja pateikt visu, ko par sevi vēlējies pateikt. Tas varbūt lielā mērā noņem vēlmi kādam spekulēt ar viņa dzīvi un par viņa kaislībām,” saka Mārtiņa ģimenes draudzene un grāmatas “De Profundis”. Mārtiņš Rītiņš autore Linda Apse.

Redakcija izsaka līdzjūtību Rītiņa tuviniekiem, draugiem un kolēģiem!



Avots