Publicēts latviešu seriāla «Krimināllieta iesācējam» pirmais reklāmas rullītis

Foto: ekrānuzņēmums no video

Jau 11. martā pie televīzijas skatītājiem nonāks jaunā daudzsēriju krimināldrāma “Krimināllieta iesācējam”, kuras līdzproducenti ir LMT un LTV.



Filmas pamatā ir rakstnieka, detektīvu meistara Andra Kolberga kriminālromāns “Meklējiet sievieti”. Spraigus notikumus 1995. gadā septiņās sērijās uz ekrāniem izdzīvos gan Latvijā jau iemīļoti aktieri un uzlecošās zvaigznes, gan spilgti aktieri no ārzemēm.

Filmas darbība norisinās 1995. gadā, kad Latvija nupat ir atguvusi neatkarību, un sižeta centrā ir kādas ietekmīgas sievietes nāve, kuras lietu uztic izmeklēt jaunam policijas darbiniekam. Septiņu sēriju mākslas filmas režisors ir Armands Zvirbulis, producente – Arta Ģiga, operators – Gints Bērziņš. Filmas tapšanā piedalījušies arī citi pieredzējuši filmu veidotāji. Aktieru sastāvu – Madara Zviedre (Saldovere), Diāna Krista Stafecka, Ritvars Logins, Ģirts Krūmiņš, Mārcis Maņjakovs, Jurijs Djakonovs un Uldis Dumpis – papildina vairākas spožas ārvalstu zvaigznes: Aleksejs Gorbunovs (Ukraina), Hrants Tokhatjans (Armēnija), Valentīns Novopoļskis (Lietuva), Jurijs Curilo (Krievija), Andrejs Iļjins (Krievija).

Foto: ekrānuzņēmums no video

“Manuprāt, krimināldarbam jābūt labi noblietētam, labi sakultam. Man vienmēr ir ļoti patikušas vecās septiņdesmito un astoņdesmito gadu franču krimināldrāmas – Klods Šabrols un līdzīgi autori. Tas ir piemērs, uz ko tiekties, bet primārais, strādājot pie “Krimināllieta iesācējam”, mums bija tā pasaule, ko savā romānā uzbūris Andris Kolbergs.

Viņa romāni ir ļoti kinematogrāfiski, un “Meklējiet sievieti”, uz kura motīviem tapusi daudzsēriju krimināldrāma, arī tāds ir.




Romāns ir īsts meistardarbs, tajā ir daudz varoņu, paralēlo pasauļu un sižeta līniju. Šķiet, ja Andris uzrakstījis rindkopu, tā pat varētu varbūt veselas sērijas vērta, tāpēc mums kā filmas autoriem daudzkārt nācās izšķiries, ko no tā visa atstāt un ko saglabāt sižetam septiņu sēriju garumā. Tas bija ļoti, ļoti, ļoti grūti, bet no sirds ceru, ka mums tas ir izdevies un skatītāji novērtēs mūsu veikumu,” stāsta filmas režisors Armands Zvirbulis.

Foto: ekrānuzņēmums no video

Daudzsēriju filmas “Krimināllieta iesācējam” līdzproducenti ir LMT, Latvijas Televīzija, kā arī kopproducenti no Lietuvas – InScript un Krievijas – ChBK films. Projekts tika izvēlēts Nacionālā Kino centra 2020. gadā rīkotajā konkursā par augstvērtīgu seriālu izveidi. Kā norāda filmas veidotāji, LMT bija pirmie, kas noticēja filmas idejai, bija gatavi iesaistīties un sniegt atbalstu tās tapšanai. Tas bija nozīmīgs solis, lai projekts sāktu savu ceļu pie citiem atbalstītājiem un skatītājiem. Filmas tapšanu finansiāli atbalstījis arī Lietuvas kino centrs un Latvijas Valsts Kultūrkapitāla fonds.

“Laikā, kad kultūras telpa ir piesātināta ar augstas kvalitātes ārvalstīs radītām filmām un seriāliem, Latvijas iedzīvotāji arvien vairāk novērtē lokālo saturu. To redzam pēc “LMT viedtelevīzijas” satura vienību skatījumiem – Latvijā radīts saturs – filmas, seriāli, koncerti, kā arī raidījumi gan pieaugušajiem, gan bērniem, ir ļoti pieprasīti. LMT vienmēr ir bijis uzticams atbalsts Latvijas kultūrai, un mēs ar prieku iesaistāmies un līdzdarbojamies kvalitatīva satura radīšanā. Mums ir patiess gandarījums, ka varējām piedalīties leģendārā latviešu detektīvromānu meistara Andra Kolberga romāna kino ekranizācijas tapšanā, un ļoti gribas ticēt, ka skatītāji šo kopdarbu uzņems ar prieku,” saka Juris Binde, LMT prezidents.

Daudzsēriju kriminālfilma no 11. marta bez maksas būs skatāma lietotnē “LMT Viedtelevīzija” un viedtelevizija.lv un rudenī arī LTV1.

Seriāla “Krimināllieta iesācējam” reklāmas rullītis.



Avots