NASA publicējusi pirmos attēlus, kas uzņemti ar nupat kā kosmosā palaisto Džeimsa Veba teleskopu

NASA publicējusi pirmos attēlus, kas uzņemti ar nupat kā kosmosā palaisto Džeimsa Veba teleskopu
Foto: NASA

NASA publicējusi pirmos attēlus, kas uzņemti ar nupat kā kosmosā palaisto Džeimsa Veba teleskopu. Miglainie attēli tiks izmantoti, lai izkārtotu 10 miljardus ASV dolāru vērto observatoriju.



Foto: AFP / Scanpix

Teleskops ir radīts, lai spētu ieskatīties vēl dziļāk visumā nekā Habla kosmiskais teleskops, kā arī tas ļaus pētīt pašas senākās galaktikas visumā. Tomēr pagaidām vēl ir jāizkārto visi 18 apzeltīto spoguļu slāņi, kas kopumā var prasīt trīs mēnešus.

Pirmais gaismas stars, kas nonāca līdz teleskopam, ir no 258,5 gaismas gadus tālas zvaigznes, kas atrodas Lielā Lāča zvaigznājā.

Ņemot vērā, ka visi teleskopa spoguļi vēl nav izkārtoti, viens no publicētajiem attēliem ir mozaīka no 18 atsevišķiem zvaigznes attēliem. Citā melnbaltā attēlā savukārt redzams pats teleskops.




NASA pārstāvji ziņo, ka pat tik miglaini attēli ir patīkams guvums tiem cilvēkiem, kuri desmitiem gadu strādājuši pie Džeimsa Veba teleskopa projekta.

Teleskops kosmosu “redz” infrasarkanajā gaismā, savukārt Habla teleskops uztver redzamo gaismu. Tieši tāpēc abi teleskopi būs lieliska komanda.

Foto: AFP / Scanpix



Avots