Efektīvs veids, kā samazināt augstu asinsspiedienu bez tabletēm

Efektīvs veids, kā samazināt augstu asinsspiedienu bez tabletēm
Foto: unsplash.com/@cdc

Lai pazeminātu asinsspiedienu, nav noteikti jāsvīst sporta zālē – labi noderēs vienkāršs vingrinājums, ko var veikt, pat sēžot pie galda.



Jaunā pētījumā atklāts, ka tad, ja cilvēkam ir paaugstināts asinsspiediens, lai to kontrolētu, izometriskās pretestības treniņš darbojas līdzvērtīgi aerobikai vai dinamiskiem izturības vingrojumiem.

Izometriskās pretestības treniņš ir spēka vingrinājums, kur jūs vai nu ar spēku atgrūžaties no sienas, cieši sažņaudzat plaukstas vai sēžot abās rokās turat smagu objektu – līdz šim tos uzskatīja par bīstamiem cilvēkiem ar augstu asinsspiedienu. Bet pētnieki no Dienvidvelsas Universitātes (University of South Wales) atklājuši, ka tie ir droši un efektīvi, turklāt tos spēj izpildīt jebkurš. Lai noturētu asinspiedienu normas robežās, vingrinājums jāveic 12 minūtes dienā un jāatkārto 2–3 reizes nedēļā.

Pētnieki testos izmantoja speciālu ierīci, ko satvert rokā, taču viņi uzskata, ka arī vienkārša plaukstas sažņaugšana darbotos tikpat labi un to mierīgi varētu darīt, pat sēžot un skatoties televīziju.




Izometriskās pretestības treniņš sniedz arī papildu labumus. Tas samazina gan centrālo asinsspiedienu, t. i., asinsspiedienu sirds lielākajā artērijā aortā, gan arī ambulatoro spiedienu, kas ir vidējais 24 stundu rādītājs, ko nosaka, veicot mērījumus, kad esam nomodā vai miegā.

Pretēji tam, ka izometriskās pretestības treniņš cilvēkiem ar augstu asinsspiedienu varētu būt bīstams, pētnieki atklājuši, ka šie vingrinājumi izraisa krietni mazāk blakusparādību nekā citu veidu vingrinājumi, kurus iesaka asinsspiediena pazemināšanā. “Tas padara izometriskās pretestības treniņu par ļoti pievilcīgu, sevišķi cilvēkiem, kam aktīvas kustības sagādā grūtības – viņi nevar izpildīt, piemēram, aerobikas vingrojumus,” skaidro pētnieks Metjū Džonss.



Avots

Dalies: