Džeimsa Veba teleskops ielūkosies mūsu galaktikas melnajā caurumā

Džeimsa Veba teleskops ielūkosies mūsu galaktikas melnajā caurumā
Melnā cauruma ” Sagittarius A*” ilustrācija. Foto: AP/Scanpix

Džeimsa Veba teleskops pētīs mūsu galaktikas centrā esošo dīvaini mirgojošo melno caurumu, kuru ar iepriekšējiem teleskopiem neizdevās izpētīt.



Veba teleskops pētīs melno caurumu, kuru mēs pazīstam kā “Sagittarius A*”, cenšoties izprast tā dabu un to, kāpēc tas ar stundas intervālu mēdz it kā iedegties un izdzist. Džeimsa Veba teleskopam darbā palīdzēs arī Notikumu horizonta teleskops, kas ir radioteleskopu kopa, ar ko 2019. gadā tika uzņemtā pirmā melnā cauruma (M87*) fotogrāfija.

Lai arī “Sagittarius A*” atrodas tuvāk nekā “M87*”, tā mirgošana to padara par daudz grūtāku izpētes mērķi, rakstīts Džeimsa Veba komandas paziņojumā.

“Kamēr “M87*” bija stabils mērķis, “Sagittarius A*” noslēpumaini mirgo, kas tā pētīšanas procesu padara daudz sarežģītāku,” Džeimsa Veba komanda rakstīja 2021. gadā.

Džeimsa Veba teleskopa pašbilde kosmosā. Foto: AFP / Scanpix




Mirgošana, visticamāk, notiek, kad uzlādētas daļiņas paātrinās melnā cauruma tuvumā, radot gaismas uzplaiksnījumus.

Astronomi cer, ka ar Džeimsa Veba teleskopu un radioteleskopiem izdosies iegūt vairāk informācijas par melnā cauruma mirgošanas iemesliem.

“Mēs gribam uzzināt, kā darbojas visums, jo mēs esam daļa no tā. Melnie caurumi var sevī glabāt atbildes uz dažiem lielajiem jautājumiem,” paziņojumā rakstīja pētnieks Farhads Juzefs-Zadehs.



Avots