Tehnoloģiju rīki, kas senioriem būtiski atvieglos ikdienas gaitas

Tehnoloģiju rīki, kas senioriem būtiski atvieglos ikdienas gaitas
Foto: risevision.com

Nereti mūsu tuvākie sirmjgalvji dzīvo vieni vai pat attālākos lauku nostūros ar ierobežotām iespējām lūgt līdzcilvēku palīdzību dažādos ikdienas darbos vai ārkārtējās situācijās, tāpēc rodas nepieciešamība pēc ērtiem risinājumiem ģimenes locekļu uzraudzībai.



Mūsdienu tehnoloģiju sniegtās iespējas ļauj ērti un ātri parūpēties par savu senioru drošību un veselību, atrodoties pat vairāku kilometru attālumā.

Atgādinājumi par dienas režīmu

Atcerēties uzņemt dienā nepieciešamo uzturvielu un vitamīnu daudzumu ir izaicinājums ne tikai mums, bet arī senioriem. Bieži vien recepšu zālēm ir jāievēro noteikts lietošanas laiks katru dienu, lai uzlabotu veselības stāvoklī.

“Arvien vairāk seniori apgūst mūsdienīgus viedtālruņus un to sniegtās funkcijas, tāpēc atgādinājumu uzstādīšana nav sarežģīta. Taču tiem tuviniekiem, kuriem vēl ir mobilie tālruņi ar pogām, atgādinājumu uzstādīšana var būt liels izaicinājums. Šādos gadījumos tuvinieki var palīdzēt, uzstādot regulārus modinātājus vai kalendāra atgādinājumus, kas ziņotu par laiku zāļu uzņemšanai, iepriekš kopā izrunājot veicamās darbības signāla apturēšanai,” skaidro Mikus Tillers, Huawei produktu apmācību vadītājs Latvijā.

Veselības rādītāji jebkurā brīdī

Dažādu veselības rādītāju monitorēšana ikdienas gaitās ir svarīga jebkurā vecumā, taču it sevišķi pensijas gados. Pēkšņas izmaiņas pašsajūtā var būt pirmie simptomi nopietnākām veselības problēmām, tāpēc savlaicīgi paziņojumi par izmaiņām kādā no veselības rādītājiem var palīdzēt laikus reaģēt un veikt attiecīgās darbības veselības stāvokļa uzlabošanai.

“Dažādas valkājamās ierīces šobrīd piedāvā plašu veselības uzraudzības funkciju klāstu, kā, piemēram, skābekļa piesātinājuma līmeņa asinīs (SpO2) un sirds ritma ātruma mērītājus, kas ir īpaši noderīgi senioriem. Lai precīzi novērtētu izmaiņas šajos rādītājos, tie ir jāmonitorē visu diennakti,” stāsta Tillers.

Tāpat, izvēloties senioram valkājamo viedierīci, ir jāpievērš uzmanība tās ekrāna dizainam vai iespējām to izmainīt – ikonām un rakstzīmēm ir jābūt pietiekami lielām, lai tās būtu viegli saredzēt arī sirmgalvjiem ar vājāku redzi. Būtisks faktors ir arī viedpulksteņa darbības laiks – tam jābūt pietiekami ilgam, lai neapgrūtinātu ar pārāk biežu uzlādes veikšanu un nepārsteigtu ar pēkšņu izlādēšanos svarīgā brīdī.

Drošības sajūtas veicināšanai

Lai būtu informēti par tuvinieka atrašanās vietu, ar dažādu lietotņu vai ierīcē iebūvētu funkciju palīdzību var vienoties par sekošanu personas lokācijai. Tiem senioriem, kuru īpašumā jau ir viedtālrunis, pat varētu iepriecināt iespēja sekot līdzi, kur atrodas viņu bērni un mazbērni apmaiņā pret paša atrašanās vietu, tādējādi radot drošības sajūtu abās pusēs, ka ar mīļotajiem cilvēkiem viss ir kārtībā.

“Tāpat drošības sajūtas veicināšanai var noderēt dažādas viedās mājas tehnoloģijas. Novērošanas kamera pie ārdurvīm vai durvju zvans ar video funkciju ļaus senioram ērtāk un ātrāk pārliecināties par negaidīta ciemiņa identitāti, atrodoties turpat dīvānā. Domājot par mājokļa drošību nedrīkst aizmirst arī par dūmu detektora un signalizācijas uzstādīšanu, lai nelaimes brīdī operatīvie dienesti spētu ātri reaģēt uz saņemto signālu,” iesaka eksperts.

Ieguldot sirmgalvju drošībā, ir vērts padomāt arī par sadzīves tehnikas maiņu uz modernākām iekārtām ar dažādām, jau iebūvētām drošības funkcijām. Piemēram, gāzes plīti nomainīt pret elektrisko, kas pēc ilgāka laika automātiski izslēdzas, tādējādi novēršot iespējamu nelaimes gadījumu. Jaunākas sadzīves tehnikas iegāde atvieglos arī elektrības rēķina slogu, jo jaunās tehnoloģijas būs daudz energoefektīvākas.



Avots