Kā raugās pensionāru federācija uz senioru obligāto vakcināciju?

Kā raugās pensionāru federācija uz senioru obligāto vakcināciju?
Foto: Unsplash

Ņemot vērā, ka ir arī seniori, kuri pašu spēkiem nevar nokļūt līdz vakcinācijas punktam un kuriem tādēļ ir nepieciešama vakcinācija mājās, pastāv neziņa par to, vai iecere noteikt vakcināciju pret Covid-19 kā pienākumu personām no 60 gadiem ir pārdomāta, pauž Latvijas Pensionāru federācijas vadītāja Aija Barča.



Galvenie apsvērumi saistās ar vakcinācijas kapacitāti, proti, vai, ieviešot šādas izmaiņas, visām personām šajā vecuma grupā būtu iespējas laikus saņemt vakcīnu. Tāpat federācijas vadītājai ir bažas par to, vai, nosakot vakcināciju kā pienākumu šajā vecuma grupā, tie, kuri medicīnisku apsvērumu dēļ nevar saņemt poti, aizvien varēs nevakcinēties.

Organizācijas vadītāja arī stāstīja, ka seniori pamatā uzticas savam ģimenes vai ārstējošajam ārstam, taču nereti to senioru, kuri aizvien atsakās vakcinēties, gadījumā tie ir tieši viņu bērni, kuri iesaka nevakcinēties.

Runājot par vakcinācijas pieejamību senioriem, Barča norādīja uz gadījumu, kad kāds seniors nesen pieteicies uz vakcināciju ārstniecības iestādē, taču tuvākais pieraksts bijis tikai pēc mēneša.

Jau ziņots, ka koalīcijā norit diskusijas par iespēju noteikt pienākumu vakcinēties pret Covid-19 visām personām, kas ir sasniegušas 60 gadu vecumu.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) šajā saistībā sacījis, ka vakcinācijai Covid-19 omikrona paveida kontekstā “ir īpaša vieta”. Pēc viņa vārdiem, iedzīvotājiem jāapzinās, ka arī omikrona paveida dēļ Latvijas slimnīcās primāri nonāks un mirušo starpā lielākoties būs tieši nevakcinētie gados vecākie cilvēki.

Vienlaikus Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) otrdien pēc valdības sēdes sacīja, ka, ja politiskā līmenī nevarēs vienoties par sankcijām, kas draudētu cilvēkiem, kas izvēlēsies neveikt vakcināciju pret Covid-19, nebūs jēgas noteikt prasību par tās obligātu veikšanu vecuma grupā virs 60 gadiem.
Viņš skaidroja, ka, pēc viņam pieejamās informācijas, Operatīvās vadības grupas līmenī turpinās diskusija par šo tēmu, tomēr publiski jau izskanējuši dažādi viedokļi, tai skaitā arī no politiķiem, ka ne visi atbalsta ideju, ka šāda prasība būtu ieviešama.

Patlaban Latvijā ir vēl ap 100 000 senioru vecumā virs 60 gadiem, kuri nav vakcinējušies pret Covid-19, atzīmēja ministrs un uzsvēra, ka epidemioloģiskās drošības uzlabošanai nepieciešams vakcinēt vēl vismaz 50 000 šīs vecuma grupas iedzīvotāju.



Avots