Igaunijā mēnesi pēc otrās Covid-19 potes miris 23 gadus vecs vīrietis

Igaunijā mēnesi pēc otrās Covid-19 potes miris 23 gadus vecs vīrietis
Foto: AFP

Pagājušajā nedēļā Ārstniecības līdzekļu departaments saņēmis informāciju, ka 23 gadus vecs vīrietis miris mēnesi pēc otrās vakcīnas “Pfizer” saņemšanas, vēsta “Postimees”.



Sekcijas laikā vīrietim atklāts miokardīts jeb sirds muskuļa bojājums. Pus gadu pirms tam pacientam konstatēta aritmija.

Lai gan ģimenes ārsts nosūtījis pacientu pie kardiologa, uz konsultāciju viņš neieradies. Pēc otrās vakcīnas devas vīrietim sākusies vīrusa infekcija.

Pēc trīs ar pusi nedēļām pēc otrās vakcīnas devas sākās drudzis, citu sūdzību nebija. Pēc departamenta vērtējuma, saistība starp nāvi un vakcīnu ir iespējama, jo miokardīts ir vakcīnu blakusefekts.

Pēkšņo nāvi varējusi izprovocēt aritmija miokardīta dēļ. Tāpat Ārstniecības līdzekļu departaments saņēmis paziņojumu par gadījumi ar 32 gadus vecu vīrieti, kuram pēc pirmās vakcīnas devas parādījās sāpes krūtīs.

Pacients hospitalizēts ar aizdomām par miokardītu, diagnoze apstiprināta ar analīzēm. Pacients uzsācis ārstēšanos un atveseļojas. Piecus mēnešus pirms tam pacients sasirdzis ar Covid-19, kas palielina miokardīta rašanās risku.

Pagājušajā nedēļā kopumā Ārstniecības līdzekļu departaments saņēmis 64 ziņojumus par vakcīnu blakusparādībām Igaunijā, 50 no tām bija saistītas ar “Pfizer” vakcīnu, kas tiek izmantota biežāk par citiem preparātiem.

Kopš 2020. gada 27. decembra līdz 2021. gada 19. decembrim departamentam nosūtīti 36 paziņojumi par nāves gadījumiem pēc vakcīnas un to iespējamo saistību: 19 ziņojumi nākuši no ārstiem, 17 – no pacientiem.

Tikai 14 paziņojumi guvuši medicīnisku apstiprinājumu.



Avots