Sporta treneris Ingus Eiduka, pilnībā vakcinēts – miris no Covid-19 vīrusa

Sporta treneris Ingus Eiduka, pilnībā vakcinēts – miris no Covid-19 vīrusa
Foto: Latvijas Slēpošanas federācija

Kas notika slēpošanas trenera Ingus Eiduka gadījumā – 61 gadu vecais vakcinētais vīrietis novembra sākumā slimnīcā mira no “kovida”. To skaidrojusi “Latvijas Avīze”.



Eiduks, talantīgs pedagogs un slēpošanas treneris, septiņu sportisku bērnu tēvs trīs nedēļas cīnījās par savu dzīvību slimnīcā, līdz 2.novembrī tā izdzis

Stāsta pazīstamā distanču slēpotāja Patrīcija Eiduka:

“Tētis bija pilnībā vakcinējies, bet tas nepasargāja viņu no kovida. Tā bija piektdiena, kad laboratorijā konstatēja pozitīvu testu. Diemžēl veselības stāvoklis tik strauji pasliktinājās, ka svētdien bija jāsauc ātrā palīdzība. Mediķi atbrauca, ar pulsa oksimetru izmērīja skābekļa piesātinājumu asinīs, tas bija 87 procenti.

Aprunājās, kādas zāles viņš lieto, un nolēma nevest uz slimnīcu, jo tur tāpat neizdarīšot neko vairāk kā mājās. Bet nākamajā dienā tētim jau bija tik ļoti slikti, ka viņš vairs nevarēja nostāvēt kājās, tāpēc atkal saucām ātro palīdzību. Atbrauca neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde un brīnījās, kāpēc tētis uz slimnīcu neesot aizvests jau iepriekšējā dienā.

Arī Jēkabpils reģionālās slimnīcas mediķi bija pārsteigti, kāpēc pacients nav atvests ātrāk.

Latvijā situācija ir diezgan traka – es saprotu, ka nav vietu slimnīcā. Es to visu saprotu. Bet, ja laikus tiktu pievērsta uzmanība cilvēkiem, kurus var glābt, tad varbūt nebūtu tik daudz mirušo. Kad tēti sākotnēji neveda uz slimnīcu, es biju vārda tiešā nozīmē šokēta. Atcerējos gadījumu, kad sporta ārste mani brīdināja – ja tu slēpo 3000 metru augstumā un tev skābeklis ir zem 95, tad tu tur nedrīksti trenēties.

Pēc Eiduka nāves konstatēts, ka viņam bijuši vairāk nekā 90% plaušu bojājumu. Speciālisti teic, ka kovida gadījumā plaušas iet bojā pa stundām – tātad pilnīgi iespējams – ja Eiduks slimnīcā būtu nonācis pēc pirmā NMPD izsaukuma, viņš būtu vēl glābjam

Eiduks saslima tad, kad Latvijā bija noteikta katastrofu medicīnas apstākļos pieļautā pacientu šķirošana pēc slimības smaguma pakāpes. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (­NMPD) vadītāja Liene Cipule atgādina, ka jau no septembra vidus bijušas pro­blēmas ar hospitalizēšanu, jo slimnīcās nebija pietiekams gultu skaits. Tikai, sākot no novembra, stacionāri spējot uzņemt kovida pacientus tādā apjomā, kā nepieciešams.

Patrīcijas tēva gadījumā gan nebija tāda situācija, ka viņa dzīvesvietai tuvākajā stacionārā – Jēkabpils reģionālajā slimnīcā – nebūtu vairs nevienas gultas kovida pacientam, tomēr, neraugoties uz to, viņu neaizveda uz stacionāru, kamēr viņš vēl spēja stāvēt uz savām kājām.

Jēkabpils slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Lāsma Vindule informē, ka slimnīcā gan nevienu brīdi neesot bijuši tādi gadījumi, kad pacients tiek atvests, bet netiek izvērtēts un uzņemts.



Avots