«To, ka esmu gejs, apzinājos jau pusaudžu vecumā…»: Rinkēvičs atceras savu publisko «iznākšanu no skapja»

«To, ka esmu gejs, apzinājos jau pusaudžu vecumā…»: Rinkēvičs atceras savu publisko «iznākšanu no skapja»
Foto: Timurs Subhankulovs

Latvijas televīzijas veidotajā intervijā “Dzīvei nav melnraksta” ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs atceras savu “iznākšanu no skapja” 2014.gada novembrī, kad viņš atklāja, ka viņam ir netradicionāla seksuālā orientācija. Viņš šo faktu ierakstīja socvietnē “Twitter”.



Tas bija viens no sarežģītākajiem lēmumiem manā dzīvē. To, ka esmu gejs, apzinājos jau pusaudžu vecumā,” – viņš saka.

Rinkēvičs arī teic, ka tolaik, savā jaunībā, 80.to gadu beigās, 90.to gadu sākumā šādas tēmas bija izteikts tabu.

“Toreiz šī tēma bija sarežģītāka nekā tiem, kam tagad ir 18 gadi. Lai arī šobrīd nav vienkārši. Es zinu daudzus cilvēkus dažādās vecuma grupās, kas joprojām bažījas par to, kāda būs attieksme,” – prāto ministrs.

Edgars Rinkēvičs atceras, ka savu orientāciju izlēmis atklāt 2014.gada novembrī, esot izgājis cauri vēlēšanu kampaņai un sapratis, ka tas ir labākais brīdis.

“Bija dažādas versijas, kāpēc to esmu darījis… Ka ir kaut kāds kompromāts, ka ir kaut kas tāds… Tas manī radīja smaidu. Jo tas bija mans apzināts lēmums, kas brieda aptuveni 3 gadus,” – teic Rinkēvičs.

Viņš atzīst, ka formu varēja izvēlēties citādu, tomēr – labi ir bijis tā, kā ir. Arī tagad, raugoties septiņus gadus pēc tā, viņš ne mirkli neko neesot nožēlojis. Rinkēvičs atceras – toreiz pēc sava ieraksta “Twitterī” viņš saņēmis atbalstu no toreizējās premjerministres Laimdotas Straumes.

“Pusstundu skatījos ekrānā, tādā mazliet sastingušā stāvoklī, bet tas, ka tur “uzsprāga” – ļoti daudz pozitīvais un nazliet arī negatīvais… Tas palīdzēja!” – viņš atceras.

Visu interviju skaties “Dzīvei nav melnraksta”.



Avots