Raidījumu veidotāji nevēlas lietot maskas

Raidījumu veidotāji nevēlas lietot maskas
Foto: Dmitrijs Suļžics / F64

Daļa Latvijas mediju, kas gatavo audiovizuālus raidījumus, ir neapmierināti ar regulējumu par sejas masku lietošanu raidījumos ārkārtējās situācijas laikā.



Latvijas Televīzija, mediju grupa “All Media Latvia”, kurā ietilpst TV3, Latvijas Raidorganizāciju asociācija un portāls “Delfi” aicina Ministru kabinetu un Saeimu atjaunot līdzšinējo regulējumu par Latvijas plašsaziņas līdzekļu darbību pandēmijas laikā.

Minētie mediji izplatījuši atklātu vēstuli, kurā norādīts, ka Ministru kabineta rīkojums par ārkārtējo situāciju un stingrajiem ierobežojumiem tās laikā, atšķirībā no līdzšinējiem epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai, neietver specifisku regulējumu plašsaziņas līdzekļu darbam.

Tas ir izraisījis apjukumu un radījis iespējas dažādām interpretācijām par ierobežojumiem audiovizuālo un audio raidījumu veidotājiem un dalībniekiem – par sejas masku lietošanu un dalību klātienē,” skaidrots politiķiem adresētajā vēstulē.

Vēstulē atgādināts, ka pavasarī valdība pārskatīja un atcēla prasības audiovizuālu raidījumu dalībniekiem lietot sejas maskas. Tas notika pēc situācijas izvērtēšanas starpinstitūciju grupā, apzinot, ka līdzīgas prasības nav citās Eiropas valstīs, kurās šā gada sākumā arī bija ļoti augsta Covid-19 izplatība, un secinot, ka audiovizuāls darbs, kurā nepieciešama personīga klātbūtne, nevar būt pilnvērtīgs, ja maskas dēļ nav redzama sejas lielākā daļa, jo tas neļauj redzēt vaibstus, grimases, mīmiku. Tāpat secināts, ka jebkura diskusija, kas notiek nevis klātienē, bet attālināti, nevar būt pilnvērtīga – signāla aiztures, dalībnieku repliku atspoguļošanas ierobežojumu, ierobežotas ķermeņa valodas, situativitātes kopiespaida trūkuma dēļ.

Septembrī noteikts, ka raidījumos maskas var nelietot gan personas ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, gan negatīvu testu saņēmušie, taču ar rīkojumu par ārkārtējo situāciju valdība noteikusi, ka nodaļa, kurā ietverts šis punkts, nav piemērojama.

Vēstulē autori atzīmē, ka to loma ārkārtējās situācijas laikā ir sabiedrībai kritiski svarīga, gan nodrošinot informatīvo un analītisko saturu, tostarp publiskas diskusijas, gan izglītojošo un izklaidējošo saturu.

“Taču valdības pašreizējais lēmums nepārprotami nenodrošina šīs sabiedrībai svarīgās funkcijas veikšanu,” apgalvots vēstulē.

Tiek skaidrots, ka moderatoru, raidījumu viesu grimases, mīmika, ķermeņa valoda ir ļoti svarīga un neatraujama komponente, lai raidījuma skatītājs ar cilvēka sejas izteiksmju psiholoģijas palīdzību varētu izdarīt secinājumus par, piemēram, raidījuma viesa attieksmi pret konkrēto tēmu. Pieredze liecinot, ka sejas masku vilkšana informatīvo raidījumu laikā būtiski samazina iespēju raidījumu veidot kā viegli uztveramu ar sasniedzamu kvalitatīvu informāciju.

Skatītāju vidū ir personas ar dzirdes traucējumiem un šādos gadījumos, ja attiecīgajā pārraidē nav pieejams surdotulkojums, informācijas pasniegšana maskās liedz iespēju iegūt sev svarīgas ziņas, kā arī uzzināt par aktualitātēm sabiedrībā, jo šī sabiedrības daļa spēj lasīt no moderatoru un raidījuma viesu lūpām.

“Prasības par sejas masku vilkšanu raidījumu laikā diskriminēs cilvēkus ar dzirdes invaliditāti, kas šobrīd aktuāla Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes darba kārtībā,” teikts vēstulē.

Obligāta sejas masku vilkšana spiežot televīzijas arī mainīt programmu, piemēram, no pārraižu formāta izņemot mūziķu priekšnesumus. Savukārt viesu piedalīšanās raidījumā attālinātā režīmā jeb tiešsaiste ir risinājums, kas bieži rezultējas ar interneta sakaru traucējumiem – pazūd skaņa, iestrēgst vai raustās bilde. Ieraksta gadījumos ir iespējams pārfilmēt, bet traucējumi tiešraidēs ir kritiski nepieļaujami, teikts vēstulē.

Vēstules autori vēlas, lai tiktu noteikts, ka plašsaziņas līdzekļu raidījumos sejas masku var nelietot, ja jebkurai personai, kas piedalās raidījumā, ir derīgs sertifikāts un raidījumā piedalās ne vairāk kā 30 dalībnieki vai ja raidījumā piedalās vairāk nekā 30 dalībnieki un vienai personai nodrošināti ne mazāk kā 10 kvadrātmetri no raidījuma telpas platības. Tāpat starp raidījuma dalībniekiem būtu jānodrošina divu metru distance.

Valdība arī tiek aicināta rīkojumu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu papildināt, paredzot, ka raidījumu dalībniekiem, lai ierastos uz vai no raidījuma filmēšanas, ar attiecīgu apliecinājumu vai pašapliecinājumu ir atļauts pārvietoties arī komandantstundas laikā jeb laikā no plkst.20 līdz 5.

Jau vēstīts, ka līdz 15.novembrim Latvijā spēkā ir stingri Covid-19 ierobežojumi.



Avots

Dalies: