Raivis Dzintars: Nevakcinējušos pedagogu atbrīvotās darba vietas būs Izglītības un zinātnes ministrijas atbildība

Raivis Dzintars: Nevakcinējušos pedagogu atbrīvotās darba vietas būs Izglītības un zinātnes ministrijas atbildība
Foto: Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Kaut arī par obligātās vakcinācijas likumu dēvētais normatīvais akts Saeimā tika apturēts, valdība ir pieņēmusi Ministru kabineta noteikumus, kas, par spīti koalīcijas partneru Saeimā iebildumiem, obligāto vakcināciju noteiktu profesiju pārstāvjiem tomēr noteiks.



No koalīcijas visdzirdamākie iebildumi pret obligātu pedagogu vakcināciju skanēja no Nacionālās apvienības, kas pauda bažas, ka pret vakcinēšanos noskaņotie skolotāji un pasniedzēji varētu pamest darbu, bet tas radītu vēl dziļākus robus audzēkņu izglītībā.

Par spīti šiem iebildumiem, Nacionālās apvienības ministri neiebilda obligātajai vakcinācijai pakļaut arī pedagogus. Organizācijas priekšsēdētājs Raivis Dzintars, kas ir arī Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja vietnieks, skaidro, ka viņa vadītās partijas ministri respektēja atbildīgo ministriju viedokli, bet tas neatbrīvo Jaunās konservatīvās partijas kompetencē esošo Izglītības un zinātnes ministriju no atbildības par sekām, kuras varētu radīt no darba aizejoši pedagogi – antivakseri.

Nacionālās apvienības Saeimas frakcijas viedoklis jautājumā par pedagogu obligāto vakcināciju atšķīrās no Ministru kabineta viedokļa. Kāpēc jums neizdevās pārliecināt valdību, un kāpēc pat jūsu ministri Ministru kabineta sēdē neiebilda pret obligāto pedagogu vakcināciju?

Par pedagogu vakcināciju partijā bijušas dziļas un patiesas diskusijas, tajā skaitā valdē, tajā skaitā ar ministriem – reizēm ar atšķirīgiem viedokļiem.

Šeit nav vienas patiesības. Uzskatīt, ka nevakcinēties pēc definīcijas būtu labāk vai sliktāk, būtu augstprātīgi un nepareizi. Partijā par šo ir dažādi viedokļi. Ministri neiebilda, respektējot Veselības ministrijas un atbildīgās ministrijas viedokli, un pašreizējā kompromisa versija ir tas, kā Ministru kabinets ir lēmis.

Un tas ir mīts, ka likumprojekts tika atsaukts, jo Nacionālā apvienība to bloķēja. Iebildumi bija no vairākām koalīcijas partijām, nemaz nerunājot par opozīcijas partijām. Un tas nebija tikai pedagogu jautājums.

Tiek lēsts, ka nevakcinēti ir līdz diviem tūkstošiem pedagogu. Daļa noteikti pārejas periodā vakcinēsies, bet būs arī tādi, kas nevakcinēsies. Vai Nacionālajai apvienībai ir kāds piedāvājums, kā šīs vakances aizpildīt?

Skaidrs, ka tās nebūs divtūkstoš vietas. Šobrīd tās ir spekulācijas, kādu iztrūkumu tas radīs, bet šis risinājums ir jāpiedāvā atbildīgajai ministrijai, kurai ļoti lielā mērā jāuzņemas atbildība par šo nostāju, jo tā bija Nacionālā apvienība, kas vērsa uzmanību, ka saskatām riskus un ka tas ir diskutabli, vai mērķis attaisno līdzekļus, ņemot vērā, ka skolēni visi nav vakcinējušies, un vai viens pedagogs šo situāciju visu kardināli izšķir. Tas bija tas, par ko brīdinājām un aicinājām Izglītības un zinātnes ministriju domāt. Es nepārmetu ministrijas izvēli, jo saprotu argumentāciju, bet ministrijai jāredz kopējais laukums un jāsniedz atbilde uz iespējamo risku novēršanu.

Nacionālā apvienība atbalstītu iniciatīvu, kas paredzētu kompensāciju izmaksu tiem, kas, kaut arī vakcinējušies, bet inficējas vai saslimstot pat iedzīvojas nopietnās komplikācijās?

Katrā gadījumā neesmu dzirdējis domstarpības. Ja komplikācijas rodas, valstij vajadzētu kompensēt ārstēšanos. Tas ir tas, ko esmu saklausījis. Ja pareizi atceros, likumā, kas tika apturēts, šī bija viena no lietām, par kuru bija diezgan liela vienprātība. Vai var to izdarīt bez likumu grozījumiem, jāprasa Tieslietu ministrijas pārstāvjiem. Bet princips kā tāds, tas būtu adekvāts.

Neviens jau nenoliedz, ka blaknes ir neliels, bet zināms risks. Tāpat kā lietojot jebkuru medikamentu. Vienkārši tas risks ir mazāks, nekā saslimst ar smagām komplikācijām.

Šodien Saeima atkal mēģinās nodot komisijām likumprojektu par labas gribas atlīdzinājumu Latvijas ebreju kopienai. Nacionālā apvienība, kas neatbalsta to, ir samierinājusies, ka šis likums tiks pieņemts, vai tomēr vēl centīsies ieviest tajā kādas korekcijas?

Koalīcijas partneri ir piekrituši, ka priekšlikumu iesniegšanas termiņš būs ilgs, un prognozēju, ka Nacionālās apvienības priekšlikumi būs. Parlamentā šim likumprojektam ir nepārprotams balsu vairākums, tādēļ ar savām balsīm varam izdarīt tikai to, ko varam.



Avots