Lietuvā lielie veikali pustukši, mazajos – cilvēku pulcēšanās. Lielveikalos krītas apgrozījums, dažviet pat par trešdaļu

Lietuvā lielie veikali pustukši, mazajos – cilvēku pulcēšanās. Lielveikalos krītas apgrozījums, dažviet pat par trešdaļu
Foto: jp.lt

Mūsu kaimiņvalstī Lietuvā jau nedēļu ir spēkā jaunie ierobežojumi, kuri liedz lielās tirdzniecības vietas apmeklēt pircējiem bez “Iespēju pases”, kas apliecina, ka cilvēks ir vakcinēts pret Covid-19, izslimojis to vai pēdējo 48h laikā saņēmis negatīvu testu. Lielveikalos, uz kuriem šie ierobežojumi attiecas, krities apgrozījums, dažviet pat par trešdaļu. Savukārt mazie uzņēmēji, kuriem vajadzētu būt ieguvējiem no šīs situācijas, arī vēl priecāties nesteidzas – viņiem pircēju skaits pagaidām neesot palielinājies.



Lielie tirdzniecības centri vistukšākie bijuši 13. septembrī – pirmajā dienā pēc ierobežojumu stāšanās spēkā. Pamazām situācija uzlabojas. Tiesa, lai varētu izdarīt nopietnākus secinājumus, jāpaiet ilgākam laikam, vismaz pāris nedēļām, uzskata Lietuvas mediju aptaujātie uzņēmēji. Arī pircēju paradumi tik ātri nemainās.

Tirgus pārdevēja Jule: “Kā bija maz pircēju, tā arī ir. Es nezinu, kur viņi iepērkas”

Piemēram, Aļģimantam no Panevēžas ir “Iespēju pase”, bet viņš iepirkties atbraucis uz tirgu. Lietuvas LRT televīzijas sižetā vīrietis stāsta, ka būtu apmeklējis tirdzniecības centru, bet aizmirsis atlaižu karti.

“Iepērkos gan tur, gan tur. Man tagad vajadzēja sunim kaulus, labi, tirgū ir lielāka izvēle,” stāsta Aļģimants.

Panevēžas centrālais tirgus atrodas tikai dažu metru attālumā no tirdzniecības centra “Maxima”, kur ieiet atļauts vien ar “Iespēju pasi”, kas tirgū nav nepieciešama.

“Nekas nav mainījies. Kas ir garšīgāk tirgū, to pērku tur. Ko man vajag veikalā, to pērku veikalā. Tirgū nav alkohola,” stāsta LRT televīzijas aptaujāta sieviete.

“Es iepērkos “Maximā”, “Iki “veikalā, ik pa laikam aizeju uz tirgu, bet ļoti reti,” stāsta cita intervēta sieviete.

Panevēžas tirgū uzrunātie pārdevēji atzīst: cerējuši, ka ieradīsies vairāk cilvēku, taču prognozes nav piepildījušās.

“Ļoti maz cilvēku nāk. Gaidījām, cerējām, ka būs jauna dzīvība tirgū, bet pagaidām ir tieši tas pats, cilvēku skaits nav palielinājies,” situāciju LRT televīzijai raksturo tirgotājs Gintauts.

“Kā bija maz pircēju, tā arī ir. Es nezinu, kur viņi iepērkas, varbūt iet uz mazākajām “Maximām”, ja nelaiž iekšā lielās, mēs neredzam nekādas izmaiņas,” saka tirgus pārdevēja Jule.

“Iespēju pases” pārbaude tirdzniecības centrā Viļņā. (Foto: ZUMAPRESS.com)

Tikmēr “Maxima” pārstāvji ziņo, ka cilvēku skaits šeit nav palielinājies. No visiem lielveikalu ķēdes veikaliem “Iespēju pase” ir jāuzrāda vairāk nekā trešdaļā – lielākajos.

Lielie veikali pustukši, mazajos – cilvēku pulcēšanās

“Tur, kur ir spēkā ierobežojumi, pircēju plūsma ir samazinājusies par aptuveni 28 procentiem, salīdzinot ar to pašu dažu dienu periodu pērn. Savukārt mazākos veikalos ir pieaugums – aptuveni 2 procenti, dažreiz mazāk nekā 2 procenti no pircēju plūsmas. Tomēr tas, ko mēs novērojām vēl pirms ierobežojumu stāšanās spēkā, bija lielas klientu plūsmas un lieli pirkumi svētdien,” Lietuvas medjiem skaidro “Maxima” sabiedrisko attiecību pārstāve Rima Aukštolīte.

“Lidl” pārbauda “Iespēju pases” tikai trijos no 50 veikaliem.
“Redzam, ka cilvēki, kas nāk pie mums iepirkties, tie arī nāk. Plūsma nav daudz mainījusies, un arī pārdošanas rezultāts ir ļoti līdzīgs iepriekšējām nedēļām,” saka “Lidl” komunikācijas vadītājs Valds Lopeta.

Savukārt tajos veikalos, kas nepieder nevienam tīklam, ir palielinājies cilvēku skaits. Šāda situāciju vērojama Panevēžas tirdzniecības centrā “Vasaris”, kur nav jāuzrāda “Iespēju pase”.

“Mēs jūtam, ka pircēju skaits ir nedaudz lielāks. Nu, ja izmērām procentus, varbūt par kādiem desmit procentiem ir palielinājies kopš pirmdienas,” LRT televīzijai stāsta tirdzniecības centra “Vasaris” vadītāja Migle Gruzdene.

Lietuvā darbojošos mazumtirdzniecības veikalu tīklu pārstāvji jaunajos ierobežojumos saskata vairākus negatīvus aspektus: lielākie veikali cieš zaudējumus, bet mazākajos ir liels pircēju pieplūdums, kas nozīmē cilvēku pulcēšanos un mazāku drošību pandēmijas laikā.

Laba iespēja mazajiem uzņēmējiem – var parādīt savas stiprās puses

Ekonomisti spriež, ka tagad maziem uzņēmējiem ir laba iespēja parādīt savas stiprās puses. Ja agrāk pircējus bija grūti piesaistīt, tagad to izdarīt ir daudz vieglāk.

Jauns.lv jau ziņoja, ka no 13. septembra Lietuvā sporta zālēs, frizētavās un citās publiskās vietās, kuras sniedz “nebūtiskus pakalpojumus”, kā arī 186 pārtikas veikalos netiek ielaisti pircēji, kuriem nav “Iespēju pases” vai derīga Eiropas Savienības sertifikāta ar QR kodu, kas apliecina vakcinēšanos vai izslimošanu. Ierobežojumi attiecas uz tirdzniecības vietām, ja to platība ir lielāka par 1500 kvadrātmetriem vai ja tām nav atsevišķas ieejas.

Nevakcinētajām personām liegto lielveikalu sarakstā ir arī daudzas Latvijas iedzīvotāju iecienītas iepirkšanās vietas – piemēram, veikals “Maxima” Latvijas pierobežas mazpilsētiņā Jonišķos, trīs “Maxima” veikali Šauļos un trīs Mažeiķos, divi “Rimi” veikali un “Norfa” Panevēžā, populārais tirdzniecības centrs “Akropolis” Kauņā un daudzi citi.



Avots