Sociālie tīkli liek mums būt morāli naidīgākiem un neiecietīgākiem

Sociālie tīkli liek mums būt morāli naidīgākiem un neiecietīgākiem
Foto: Unsplash/@John Schnobrich

Ja tev šķiet, ka katru reizi, atverot sociālos tīklus, tu saskaries ar aizvien lielāku naidu un dzēlīgumu, tad zini: tās nav tikai tavas iedomas. Jaunā pētījumā parādīts, ka tie laika gaitā mudina mūs būt neiecietīgākiem, niknākiem un dzēlīgākiem.



Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Science Advances”, zinātnieki atklājuši, ka pozitīvās atsauksmes (“Like”; “Comment”; “Share”) uz mūsu bieži naidīgajiem ierakstiem mudina mūs būt morāli nikniem biežāk un atklātāk.

Pētījums parāda, ka tas pastiprināti novērojams tiešsaistes politiskajās diskusijās.

“Sociālo mediju ietekme maina tiešsaistes politisko diskusiju toni. Šie ir pirmie pierādījumi tam, kā daži cilvēki laika gaitā iemācās izrādīt lielāku naidu, pateicoties vienkāršam sociālo tīklu dizainam,” komentēja viens no pētījuma autoriem, psihologs Viljams Breidijs.

Pētnieku komanda izmantoja īpašu datorprogrammu, lai izanalizētu 12,7 miljonus “Twitter” ierakstu no 7331 lietotāja. Ieraksti bija saistīti ar dažādiem pretrunas raisošiem notikumiem, piemēram naida noziegumiem.

Atklājās, ka pozitīvākas cilvēku reakcijas uz ierakstu mudināja ieraksta autoru publicēt vēl vairāk naidpilnu ierakstu. Šo atklājumu atbalstīja arī vēlākais eksperiments, kurā piedalījās 240 dalībnieki.

Jau dažus gadus pastāv diskusija par to, kā tādi lielie sociālie tīkli kā “Facebook”, “Twitter” un “Instagram” ietekmē sabiedrību. Ir skaidrs, ka tie var negatīvi ietekmēt garīgo veselību, ņemot vērā, ka sociālajos tīklos mēs nemitīgi salīdzinām savu dzīvi ar citu.

Pētnieki uzskata, ka ir jāpievērš lielāka uzmanība tam, kā sociālie tīkli “trenē” mūsu uzvedību. Mūsu tēlu tomēr lielākā vai mazākā mērā veido apkārtējo lietotāju atsauksmes.



Avots

Dalies: