No 1. septembra friziera, manikīra, pedikīra un podologa pakalpojumus sniegt var tikai Covid-19 sertifikāta ieguvušie

No 1. septembra friziera, manikīra, pedikīra un podologa pakalpojumus sniegt var tikai Covid-19 sertifikāta ieguvušie
Foto: Unspalsh/@Colours of Turkey

1. septembrī beidzas iepriekš noteiktais pārejas periods friziera, manikīra, pedikīra un podologa pakalpojumu sniedzējiem – no šīs dienas visiem skaistumkopšanas un labsajūtas pakalpojumu sniedzējiem jābūt derīgam Covid-19 vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikātam, informēja Ekonomikas ministrija.



Derīgs Covid-19 sadarbspējīgs vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikāts būs jāuzrāda arī visiem skaistumkopšanas un labsajūtas pakalpojumu saņēmējiem.

Izņēmums ir individuālu pakalpojumu saņemšana atsevišķā telpā, kad klients, lietojot masku, varēs būt bez sertifikāta. Šādu pakalpojumu varēs sniegt speciālists ar Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Testēšanas sertifikāts pakalpojuma sniedzējam šajā gadījumā nebūs pietiekams.

Šādā režīmā vienai mājsaimniecībai var tikt sniegti arī pirts un saunas pakalpojumi.

  • Pakalpojumu sniegšanas drošais jeb “zaļais” režīms

Sejas maskas var nevalkāt, ja gan pakalpojuma sniedzējam, gan saņēmējam ir Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts. Tāpat šādā situācijā nav jāievēro telpas platības ierobežojums, kā arī starplaiks starp klientiem.

  • “Dzeltenais” režīms

Ja klientam vai speciālistam, vai abiem nav Covid-19 pārslimošanas vai vakcinācijas sertifikāta, bet gan negatīvs Covid-19 tests, tad pakalpojumus var sniegt mazāk drošajā “dzeltenajā režīmā”.

Šādā režīmā abiem ir jālieto sejas maskas.

Ja 14 dienu kumulatīvais saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju pārsniegs 120, tad skaistumkopšanas un labsajūtas pakalpojumu sniedzējiem vienam pakalpojumu saņēmējam ir jānodrošina 25 kvadrātmetru no publiski pieejamās telpas platības.

Savukārt publisko pirts un saunas, kā arī baseinu ar rekreācijas zonu pakalpojumu sniedzējiem vienam pakalpojuma saņēmējam ir jānodrošina 15 kvadrātmetru no publiski pieejamās telpas platības.

“Dzeltenajā” režīmā pakalpojumu var saņemt bērni, kas jaunāki par 12 gadiem bez sertifikātiem, taču viņu pavadošajai personai ir jāuzrāda sadarbspējīgs sertifikāts.

Ja krasi pieaugs saslimstība, noteikumi var mainīties

Vienlaikus jāņem vērā, ka, strauji pieaugot Covid-19 saslimstības rādītājiem (ja 14 dienu kumulatīvais saslimstības rādītājs būs virs 200 uz 100 000 iedzīvotājiem), valdība var lemt par izmaiņām esošajā regulējumā, iemēram, ka pakalpojumi var tikt sniegti un saņemti tikai “zaļajā” režīmā – proti, pakalpojumu sniedzējam un saņēmējam būs jābūt vakcinētam pret Covid-19 vai vīrusu izslimojušam.

KONTEKSTS:

Pirmais Covid-19 uzliesmojums Latvijā piedzīvots 2020. gada martā, kad valdība izsludināja ārkārtējo situāciju, kas beidzās 9. jūnijā, jo vasarā vīrusa izplatība norima. Tomēr rudenī uzliesmojums atsākās, tāpēc valdība noteica otro ārkārtējo situāciju, kas beidzās 2021. gada 6. aprīlī.

Arī šovasar Latvijā ierobežojumu ir mazāk, jo 14 dienu kumulatīvais saslimšanas gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju ir zem 100 gadījumiem. Cilvēkiem ar Covid-19 sertifikātu pulcēšanās ierobežojumu nav, tomēr arī privātos pasākumos jāuzrauga, vai visiem tie ir. Sertifikāta turētāji kafejnīcās un krogos drīkst sēdēt iekšā. Ēstuvju terasēm atcelts darbalaika ierobežojums, bet veikalos vienlaikus drīkst būt vairāk cilvēku. Cilvēki ar Covid-19 sertifikātu kolektīvos drīkst nevilkt masku, bet iedzīvotājiem bez tā maska jāvelk.

Ja rādītājs pārsniegs 100 atzīmi, tad ierobežojumus nāksies pastiprināt.



Avots