Ķīnā piespriež nāvessodu par Covid-19 karantīnas neievērošanu

Ķīnā piespriež nāvessodu par Covid-19 karantīnas neievērošanu
Foto: rfa.org

“Amnesty International” ziņojumā “Death Sentences and Executions 2020” teikts, ka pērn organizācija reģistrēja 483 nāvessoda izpildīšanas gadījumus 18 dažādās pasaules valstīs, kas ir par 26% mazāk nekā 2019. gadā (kā zināms, visas Eiropas valstis, izņemot Baltkrieviju, ir oficiāli atcēlušas nāvessodu, vienīgi Krievijā tas palicis formāli “uz papīra”).



Tomēr 2020. gadā bija vērojamas arī satraucošas tendences: Ķīna nāvessodu piesprieda par noziegumiem, kas saistīti ar koronavīrusa novēršanas pasākumu neievērošanu; nāvessodu skaits trīskāršojies Ēģiptē; ASV Donalda Trampa valdīšanas laikā atsāka nāvessodu izpildi un mazāk nekā pusgada laikā to izpildīja desmit gadījumos; tāpat nāvessoda izpildīšana tika atsākta Indijā, Katarā, Omānā un Taivānā.

Pagājušā gada februārī, kad Covid-19 sāka strauji izplatīties visā pasaulē, Ķīnā tika pieņemts likums, kas paredzēja bargi sodīt tos, kas slēpj Covid-19 saslimšanas simptomus. Labākajā gadījumā persona, kas slēpa savus simptomus un inficēja kādu citu, varēja saņemt desmit gadu cietumsodu, bet maksimālais sods bija nāve.

Zināms, ka Ķīnā šai sakarā pasludināti vairāki desmiti notiesājošu spriedumu, un četri no tiem paredzēja augstāko soda mēru. Cik un vai vispār cilvēku Ķīnā nošauti par karantīnas neievērošanu nav zināms, jo tas ir Ķīnas Tautas Republikas valsts noslēpums. Tomēr “Amnesty International” ir pārliecināta, ka vismaz viena persona ir sodīta ar nāvi par pretkoronavīrusu noteikumu pārkāpšanu.



Avots