Video: Jelgavas Centra pamatskolā agresīvs puisis fiziski un morāli ietekmē citus grupas biedrus. Vadība nereaģē

Video: Jelgavas Centra pamatskolā agresīvs puisis fiziski un morāli ietekmē citus grupas biedrus. Vadība nereaģē
Foto: ekrānuzņēmums no Bez Tabu video

Pie raidījuma “Bez Tabu” vērsušies vecāki Krista un Rihards, kuru meita apmeklē sagatavošanas grupiņu Jelgavas Centra pamatskolā. Vecāki norāda uz grupiņas biedru, kurš esot agresīvs. Par to vairākkārt norādīts gan skolas vadībai, gan Jelgavas domes darbiniekiem, taču izmaiņu neesot.



Kristas un Riharda meita sagatavošanas grupiņu Jelgavas Centra pamatskolā apmeklē kopš 2019. gada. Ja pirmajā gadā viss bijis labi, tad pērn grupiņai pievienojies kāds puisis, kurš izrādot agresiju un fiziski ietekmējot pārējos bērnus.

Krista mamma

No meitas regulāri saņēmām un turpinām saņemt sūdzības par apzināta fiziska spēka lietojumu no puiša puses. Regulāri tiek bojātas meitas mantas, bez iemesla bļauts ausī, durts ar zīmuli, sperts pa vēderu līdz elpas trūkumam, sperts pa kājām, grūsts no trepēm, rauts aiz matiem, sists pa seju.

Sagatavošanas grupiņā ir 21 bērns, lielākā vecāku daļa parakstījusi iesniegumu skolas direktoram par puiša rīcību, tomēr izmaiņas neesot manītas. Tētis uzskata, ka direktors vienkārši atrakstījies. Atbildē minētās pārrunas ar bērna vecākiem un bērna novērošana grupā neesot devusi nekādu rezultātu. Tāpat tētis vairākas reizes sazinājies ar Jelgavas izglītības pārvaldi un informējis par skolā notiekošo, taču uzskata, ka palicis nesadzirdēts.

Rihards
tētis

Viņš cenšas izmantot arī pa rokai esošus priekšmetus. Pateicoties skolotājai, to izdodas novērst. Regulāri apspļauda bērnus, kopš septembra izturas necilvēcīgā veidā. Mēs ar rakstveida iesniegumiem esam vērsušies pie skolas direktora. Vairākas reizes esmu sazvanījies ar Izglītības pārvaldes vadītāju, taču nekas nav mainījies. Mana sieva vērsās arī Valsts policijā ar iesniegumu par tā zēna vecākiem. Viņa tur var teikt tika izsmieta. Bērns ir nepilngadīgs, nav iespēju aizsargāties. Tas nozīmē, ka bērniem, kuri audzināti nevardarbīgi, nav iespēju pretoties.

Rihards norāda, ka kādā dienā pie skolas saticis norādītā puiša tēti. Turpat pie skolas kāpnēm abi izkāvušies. Zēna tētis vērsies Valsts policijā un pret Rihardu ierosināta administratīvā lieta.

Skolas vadība un Jelgavas izglītības pārvaldes vadītāja norāda, ka šajā jautājumā darīts daudz – piesaistīti speciālisti un veiktas pārrunas. Pilsētai kā skolas uzturētājam nav tiesību atteikt izglītības procesu. ”Pašvaldībai ir jānodrošina, lai visi apgūtu izglītību. Mēs nedrīkstam pateikt, ka bērns neatbilst noteiktām prasībām, ka ir individuālas vajadzības. Mums jādara viss, lai sniegtu atbalstu šai ģimenei,” raidījumam stāsta Jelgavas Izglītības pārvaldes vadītāja Gunta Auza.

Skolas direktora vietniece atzīst, ka problēmu vairāku mēnešu garumā nav izdevies pienācīgi atrisināt. Situācija mainījusies pēc kautiņa, kad zēna ģimene pieņēmusi lēmumu turpmāk sagatavošanas posmu apgūt mājās.

Daiga Miķelsone
Jelgavas Centra pamatskolas direktora vietniece

Tā nebija apzināta sišana, katram ir citādāka sapratne par sišanu, Bērns to nesaprot, viņš vēl jāaudzina, jāmāca. Acīmredzot nebija tik labs rezultāts mūsu rīcībai. Vai nu bērns neuzņēma, vai nesaprata. Grūti pateikt. Mēs esam ieteikuši vecākiem, kā tālāk rīkoties. Vecāki ir izklausījuši, pašreiz ir risinājums.

Izglītības kvalitātes valsts dienesta pārstāvis atzīst, ka šobrīd nav regulējuma, ko darīt šādos gadījumos, ja izrunāšanās nepalīdz un vecāki problēmu ilgstoši nerisina. Gandrīz vienīgais instruments ir vecākiem liegt aprūpes tiesības. Tas ir galējs lēmums, un nebūt nav tas vēlamākais.

“Bez Tabu” izdevās sazināties arī ar pieminētā puiša mammu. Viņa norāda, ka pēc tēvu kautiņa skolas priekšā pieņemts lēmums par mājmācību. Ģimene tāpat vēlējusies septembrī doties uz citu mācību iestādi.



Avots