Policija sāk kriminālprocesu par ļaundaru Torņakalna baznīcas ārdurvju aizdedzināšanu

Foto: Delfi

Pagaidām nenoskaidroti vandaļi šonedēļ aizdedzinājuši Torņakalnā esošās Rīgas Lutera baznīcas ārdurvis. Policija par notikušo sākusi kriminālprocesu, noskaidroja portāls “Delfi”.



Rīgas Lutera draudze savā “Facebook” lapā informēja, ka baznīcai Torņakalnā nodarīti postījumi – dedzinātas tās durvis. “Aizpagājušā naktī kādi ļaundari centās aizdedzināt Torņakalna baznīcas durvis. Viņiem neizdevās. Apdega tikai krāsa. Pats koks – gandrīz pilnībā – palika neskarts,” “Facebook” ierakstā dalījies draudzes mācītājs Linards Rozentāls.

Par šo gadījumu Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Zemgales iecirknī ir uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 185. panta otrās daļas – par svešas mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu, ja tā izdarīta ar dedzināšanu vai citādā vispārbīstamā veidā.

Šobrīd notiek izmeklēšana un policija skaidro notikušā apstākļus, portālu “Delfi” informēja VP pārstāve Ance Rozīte.

Krimināllikums par svešas mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu, ja tā izdarīta ar dedzināšanu vai citādā vispārbīstamā veidā kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz 10 gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Kā liecina publiski pieejamā informācija, līdzekļu vākšana baznīcas celtniecībai tika uzsākta 1881. gadā, un tā tika uzcelta laikā no 1888. līdz 1890. gadam pēc arhitekta Johana Koha projekta.

Baznīcas ēka ir tradicionāla neogotikas celtne ar smailu torni baznīcas rietumu galā, izteiktu latīņu krusta plānojumu, pagarinātu kori un trapecveida apsīdas daļu. Fasādes dzeltenīgās sienas iegūst savdabīgu akcentu ar nelielu apmestu laukumu ritmisku kārtojumu, kā arī sarkanu ķieģeļu joslām portālu, logu un stūru apdarē. 1991. gadā tika veikts baznīcas kapitālais remonts.

Dievnama ēka ir vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis.



Avots