Kura kūdra ir vislabākā dārza darbiem?

Kura kūdra ir vislabākā dārza darbiem?
Foto: organixsolutions.com

“Sēšanai pērku mazos substrātus, kuros zeme ir pamitra, jau gatava sēšanai. Taču lielajos iepakojumos tā ir sausa un stipri jāslapina…” – jautā Inese Talsos



Smagums svarīgs

“Mazu dārzu īpašniekiem paredzētajos maisiņos augsne mēdz būt mitrāka. Tas tiešām paredzēts, lai atvieglotu tās lietošanu. Taču tā ir arī smaga. Ja tāda mitruma substrāts būtu 250 litru un vēl lielākos iepakojumos, tie nebūtu pakustināmi. Šie substrāti tiek dēvēti par gaissausiem substrātiem. Turklāt arī ražotāji rēķinās, ka galvenās dārzu fanes ir sievietes,” skaidro agronoms Māris Narvils.

Temperatūra ietekmē

Sausākais substrāts ir pārāks ar to, ka izturīgāks pret temperatūras maiņām. Savukārt mitrais paciņās vēsākā vietā var sasalt, veikala siltumā atkust. Ja substrāts ir mitrs, tajā jau sākušies dzīvības procesi. Un temperatūru svārstības tos ietekmē neparedzami.

Substrātam, gluži kā pārtikas precēm, svarīgs derīguma termiņš. Pēc iespējas vajadzētu iegādāties šogad veikalā atvesto kūdru. Diemžēl rudenī nepārdoto veikali glabā aukstās noliktavās līdz pavasarim un iztirgo tad.

Pērnais kūdras maiss derēs augsnes ielabošanai dobēs, puķu stādīšanas bedrēs, taču nav lietojams sēšanai un stādiem.



Jo svaigāks substrāts, jo labāk.

Izvēlies vietējo!

Grūti ieteikt, tieši kuru no daudzajām, košajām paciņām izvēlēties. Sliktiem un prasībām neatbilstīgiem substrātiem veikalos pat nevajadzētu būt, jo arī tie tiek kontrolēti.

Savā saimniecībā agronoms vienmēr izvēlas vietējo – Latvijā ražoto preci. Viens no iemesliem – tā nav ilgi ceļojusi un piedzīvojusi temperatūras svārstības. Turklāt vietējo kūdras purvu materiāls ir ļoti labas kvalitātes.

Par atbilstīgāko savām prasībām agronoms atzinis Kaigu kūdras purvā rakto kūdru. Tai ir dažādas frakcijas (sēšanai, stādiem), gan labs sastāvs speciāli dažādām kultūrām.

Interesanti, ka vietējā kūdra tiek daudz eksportēta substrātu ražotājiem ārzemēs. Un tad daļa no šīs kūdras atgriežas Latvijā, tikai košā iepakojumā.



Avots