Video: Kas notiktu, ja mēs izdomātu uzspridzināt Mēnesi?

Video: Kas notiktu, ja mēs izdomātu uzspridzināt Mēnesi?

Jaunā video, kas publicēts “YouTube” zinātnes kanālā “Kurzgesagt”, tā veidotāji ķērušies klāt visai nopietnam jautājumam, proti, kas notiktu, ja mēs ar atombumbu uzspridzinātu Mēnesi.



Video parādīts scenārijs, kad uz Mēness virsmas tiek detonēta masīva kodoltermiskā ierīce. Parādīts, ko šāds sprādziens nozīmētu astronautiem, satelītiem, kosmosa stacijai un pat cilvēkiem uz Zemes. Šis domas eksperiments patiesībā ir lielāka scenārija versija, kuru Aukstā kara laikā apsvēra ASV.

Tātad, video uz Mēness tiek detonēta 100 megatonnu spēcīga kodoltermiskā ierīce. Tā ir divas reizes spēcīgāka par 50 megatonnu spēcīgo Cara bumbu, kuru 1961. gadā detonēja krievi. Eksplozija bija tik spēcīga, ka cilvēki 100 kilometru rādiusā varēja iegūt trešās pakāpes apdegumus, savukārt logi mājām izbira 900 kilometru lielā rādiusā. Neviens nekad vairs neko tādu necentās izmēģināt.

Atmosfēras trūkuma uz Mēness dēļ sprādziens tur būtu krietni vien citādāks nekā uz Zemes, skaidrots video. Uz Mēness nerastos sēnei līdzīgais eksplozijas mākonis, kā arī nebūtu iznīcinoša triecienviļņa. Tiesa, katrs, kurš atrastos uz Mēness, – vienalga kurā vietā – saņemtu nāvējošu radiācijas devu.

VIDEO: KAS NOTIKTU, JA MĒS IZDOMĀTU UZSPRIDZINĀT MĒNESI

“Diemžēl uz Mēness nav drošas vietas, no kuras varētu vērot šāda veida eksploziju,” vēstīts video.

Eksplozija, visticamāk, arī radītu izšautām lodēm līdzīgu Mēness iežu “lietu”, jo nelielā gravitācija šiem iežiem ļautu daudz vieglāk aizlidot kosmosā. Daži no šiem iežiem arī sasniegtu Zemi, naksnīgajās debesīs radot nelielu meteorītu lietu. Šie paši nelielie meteorīti būtu liels drauds satelītiem un kosmosa stacijām.

Lai cik traki tas viss izklausītos, ASV Gaisa spēki patiesībā īsu brīdi apcerēja iespēju spridzināt Mēnesi. Operācija saucās “Project A 119”, un tās laikā bija plānots Mēness tālajā pusē veikt Hirosimas sprādzienam līdzīgu eksploziju, kas uz mirkli izgaismotu Zemes dabisko pavadoni.

Kā vēstīts izdevumā “The Guardian”, šā projekta pētījumā rakstīts, ka šāda veida eksplozija tiktu veikta zinātnes un militāro iemeslu dēļ, kā arī daļēji politisko iemeslu dēļ. Par laimi, ASV Gaisa spēki tomēr izlēma Mēnesi nespridzināt.



Avots