Dienvidāfrikas Covid-19 paveids konstatēts arī Latvijā

Dienvidāfrikas Covid-19 paveids konstatēts arī Latvijā

Latvijā konstatēts viens saslimšanas gadījums ar Covid-19 Dienvidāfrikas paveidu, šorīt intervijā Latvijas Radio pastāstīja veselības ministrs Daniels Pavļuts.



Pēc viņa domām tas ir ļoti bīstams, jo pret šo paveidu arī Covid-19 vakcīnas var būt mazāk iedarbīgas, tāpēc tā izplatība pēc iespējas ir jāierobežo, lai gan saslimstība ar Covid-19 Latvijā lēnām samazinās, tomēr jāuzmanās no ievestajiem jaunajiem paveidiem.

Ministrs sīkāk nekomentēja faktu par konstatēto gadījumu, bet piebilda, ka eksperti gatavo detalizētu scenāriju, kā rīkoties, ja saslimstība ar lipīgo Covid-19 paveidu palielināsies.

Jau ziņots, ka Latvijā janvāra beigās tika atrasti Covid-19 jaunā Lielbritānijas paveida gadījumi, bet 15.martā Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra laboratorijā atklāts Covid-19 slimību izraisošā vīrusa Ugandas jeb A.23.1 paveids, kas lokāli izplatījies Liepājā.

Līdz šim Latvijā Dienvidāfrikas paveids nebija atklāts, lai gan tas bija izplatījies citās pasaules valstīs.

Tāpat ziņots, ka Covid-19 vakcīnas “Comirnaty” izstrādāji uzņēmumi “Pfizer” un “BioNTech” paziņoja, ka viņu vakcīna ir efektīva pret jaunā koronavīrusa Lielbritānijas un Dienvidāfrikas paveidiem.



Kā teikts abu kompāniju paziņojumā, “nelielās atšķirības”, kas pamanītas testos, salīdzinot oriģinālo vīrusu ar jaunajiem paveidiem, “diezin vai novedīs pie ievērojamas vakcīnas efektivitātes samazināšanās”.

Lai arī rezultāti rāda, ka nav nepieciešama jauna vakcīna pret jaunajiem paveidiem, “Pfizer” un “BioNTech” paziņoja, ka reaģēs, ja būs liecības, ka jaunie paveidi spēj uzveikt viņu pašreizējo vakcīnu.

Jaunais Covid-19 variants, kas sākotnēji tika konstatēts Lielbritānijā, šobrīd atklāts vismaz 70 valstīs. Dienvidāfrikas paveids, kurš tāpat kā Lielbritānijas paveids ir lipīgāks, atklāts 31 valstī.



Avots