Video: Rosina iniciatīvu manabalss.lv par deputātu degvielas izdevumu kompensācijas aizstāšanu ar sabiedriskā transporta biļetēm

Video: Rosina iniciatīvu manabalss.lv par deputātu degvielas izdevumu kompensācijas aizstāšanu ar sabiedriskā transporta biļetēm
Foto: Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Saeimā ceļu sākusi “Manabalss.lv” iniciatīva, lai deputātiem degvielas izdevumu vietā turpmāk kompensētu sabiedriskā transporta biļetes. Protams, maz ticams, ka šī ideja varētu gūt atbalstu, taču tā parlamentā rosinās plašākas debates par kompensācijām, ziņo “TV3 Ziņas”.



Saeimas deputātiem, iesniedzot konkrētus dokumentus vai čekus, iespējams saņemt kompensācijas par transportu un dzīvojamo telpu īri.

Summas šajā sarežģīti izsekojamā sistēmā apgrozās ne mazās. Pērn kompensācijās piešķīra vairāk nekā 200 000 eiro. Pēdējos gados šī joma nevienu vien reizi publiski kritizēta un nokļuvusi tiesībsargājošo iestāžu redzeslokā.

Trešdien Saeimas Iesniegumu komisijā apsprieda vairāk nekā 10 000 iedzīvotāju parakstīto iniciatīvu, lai degvielas kompensāciju vietā deputātiem segtu izmaksas par sabiedrisko transportu.

Pēc idejas autoru domām, pašreizējā sistēma nemotivē deputātus pārvietoties ekonomiski un videi draudzīgi.

“Stāsts nav par atalgojumu, stāsts ir par transportu. Runājot par to, ka jābrauc tikties ar vēlētājiem, mēs varam tikties un runāt par dažādiem jautājumiem par neizejot no sava dzīvokļa,” teic iniciatīvas pārstāvis Mihails Simvulidi.

Vairāki deputāti gan akcentēja, ka Rīgā strādājošajā Saeimā ievēlēti cilvēki arī no attālākiem Latvijas nostūriem. Tas, ko deputāti gan pieļāva, ir kompensāciju samazināšana vai kādas regulējuma korekcijas.

Deputāti vienojās, ka jautājums būtu virzāmas izskatīšanai jau pēc būtības Juridiskajā komisijā, kur sagaidāmas debates ne tikai par konkrēto iniciatīvu, bet visu kompensāciju kārtību kopumā.

Video: “TV3 Ziņu” sižets



Avots