Meklējot devīto planētu, identificēts tālākais objekts Saules sistēmā

Meklējot devīto planētu, identificēts tālākais objekts Saules sistēmā
Devītā planēta
Foto: Reuters/ScanPix

Astronomi identificējuši pašu tālāko objektu Saules sistēmā – pundurplanētu “Tālutāluprom” (Farfarout), kas atrodas tālu aiz Plūtona.



Šī tālā un sīkā planēta atrodas tik tālu no Saules, ka no tās skatupunkta Zeme un Saturns izskatās kā kaimiņu planētas. Tās orbīta atrodas 132 reizes tālāk nekā Zemes attālums no Saules jeb 132 astronomiskās vienības tālu. Šī planēta pārspēj iepriekšējo rekordistu – planētu “Tāluprom”, kas atrodas 124 reizes tālāk nekā Zeme no Saules, vēstīts izdevumā “Live Science”.

Šo nelielo planētu astronomi atrada, meklējot teorētisko devīto planētu. Tiek uzskatīts, ka devītā planēta – ja tā vispār eksistē – atrodas aiz Neptūna orbītas. Tās masa ir daudzas reizes lielāka par Zemes masu, un tā ar savu gravitāciju ietekmē citu Saules sistēmas objektu orbītas.

Lai labāk saprastu, cik tālu atrodas šī planēta, var iedomāties attālumu no Zemes līdz Marsam. Pat labākajos apstākļos NASA raķetei ir vajadzīgi vairāki mēneši, lai nokļūtu līdz Marsam. Un Marss no Zemes atrodas vien 1,5 astronomiskās vienības tālu no Saules.

“Lai vienu reizi apriņķotu Sauli, šai planētai ir vajadzīgi tūkstoš gadu. Savas orbītas dēļ tā kustas ļoti lēni. Zinātniekiem bija vajadzīgi vairāki gadi, lai noteiktu, kāda ir tās trajektorija,” rakstīts zinātnieku paziņojumā.

Zinātnieki aplēsuši, ka šī planēta ir aptuveni 400 kilometru plata, kas to ierindo mazāko pundurplanētu vidū.



Avots