ASV armija gatava būvēt pasaulē spēcīgāko lāzera ieroci

ASV armija gatava būvēt pasaulē spēcīgāko lāzera ieroci
watchtik.com

ASV armija cer radīt pilnīgi jaunu lāzera ieroci, kas būtu gandrīz trīs reizes spēcīgāks par jau esošajiem lāzeriem.



Paziņojums par šādu plānu tika publicēts Pentagona mājaslapā “Small Business Investment Research”, kur ierocis nodēvēts par “taktisko ultraskaņas impulsa lāzeru armijas platformām”. Armija cer, ka ar šādu lāzeru varēs pilnībā iznīcināt naidnieku dronus.

Lielākā daļa militāro lāzeru ir nepārtrauktu viļņu lāzeri vai arī tādi lāzeri, kas mērķi satriec ar nepārtrauktas enerģijas staru. Nepārtrauktu viļņu lāzeri strādā līdzīgi kā gāzes degļi, uzkarsējot mērķa virsmu līdz punktam, kad tas izkūst vai eksplodē.

Kāda ir problēma? Dažreiz nepārtrauktu viļņu lāzeriem nepieciešams dažas sekundes koncentrēties vienā mērķa punktā, lai sasniegtu rezultātu, rakstīts vietnē “Popular Mechanics”.

Atšķirībā no nepārtrauktu viļņu lāzera ultraskaņas impulsa lāzers mērķi varēs neitralizēt ar trīs atsevišķiem mehānismiem, sabojājot mērķa (drona) mehānismus, apžilbinot tā sensorus un sabojājot tā elektroniku.

Pēdējais mehānisms ir īpaši interesants. Elektromagnētiskais pulss parasti tiek uzskatīts par kodolsprādziena blakusefektu, proti, sprādzienā izdalās elektromagnētiskā enerģija, kas izsit no ierindas tuvumā esošās elektroierīces.

Elektromagnētiskais pulss var veidoties arī dabiskā ceļā. Piemēram 1859. gadā norisinājās Keringtona notikums, kura laikā Zemi tiešā trāpījumā skāra vairāki spēcīgi Saules koronālās masas izvirdumi. Rezultātā daudzās pasaules vietās tika sabojāti telegrāfu vadi.



Avots