4 pazīmes, kas brīdina par augstu holesterīnu

4 pazīmes, kas brīdina par augstu holesterīnu
Foto: Unsplash

Nevienam nav noslēpums, ka augsts “sliktā” holesterīna līmenis palielina sirds un asinsvadu slimību risku, aizsprostojot artērijas.



Tāpēc ir ļoti svarīgi laikus pamanīt organisma signālus, kas brīdina par augstu holesterīnu. Mediķi nosaukuši četrus fiziskus simptomu, kurus ir viegli pamanīt.

1. Sāpes ekstremitātēs

Pēc ārstu domām augsts holesterīna līmenis var izraisīt sāpes ekstremitātēs. Tā kā holesterīns aizsprosto asinsvadus, tiek traucēta asins plūsma rokās un kājās.

Palīdzēt var aktīvi vingrinājumi. Fiziskās aktivitātes ir tieši saistītas ar ikdienas labsajūtu un, jo vairāk vingrojam, jo labāka būs asinsrite. Katru dienu jāieplāno vismaz 30 minūtes fiziskām aktivitātēm (pastaigas, skriešana, riteņbraukšana, peldēšana).

Foto: Unsplash

2. Tirpšana

Vēl viens paaugstināta holesterīna līmeņa simptoms ir roku un kāju tirpšana. Holesterīns sabiezina asinis un tiek traucēta asinsrite, kas izraisa tirpšanu.

Eksperti iesaka, lai izvairītos no “sliktā” holesterīna iedarbības, norūdīt ķermeni, jo tas stiprinās izturību pret slimībām un uzlabos asinsriti. Viens no veidiem ir kontrasta duša. Tāpat jāmēģina izvairīties no stresa. Palīdzēt var relaksējoši elpošanas vingrinājumi.

Foto: Unsplash

3. Sāpes krūtīs

Iepriekš minēto iemeslu dēļ viens no simptomiem augstam holesterīna līmenim ir sāpes krūtīs. Precīzāk – sāpes kreisajā pusē.

Būtisks faktors cīņā ar augstu holesterīna līmeni ir sabalansēts uzturs. Iesaka atteikties vai samazināt uzturā jebkuru dzīvnieku olbaltumvielu (gaļu, pienu, zivis, olas), izvairīties no sāls, cukura, kafijas, rafinētu miltu izstrādājumiem (maize, konditorejas izstrādājumi, cepumi), izvairīties no pārstrādātiem pārtikas produktiem (desas, zivju nūjiņas, pelmeņi utt.).

Uztura speciālisti iesaka patērēt vairāk dārzeņu, augļu un citu pārtikas produktu, kas palielina “labā” holesterīna līmeni organismā un vienlaikus samazina “slikto” holesterīnu.

Foto: pexels.com

4. Sāpes pakausī

Ceturtais simptoms paaugstinātam holesterīna līmenim ir sāpes pakausī, kuras arī rodas asinsrites traucējumu dēļ. Šis stāvoklis ir bīstams, jo var izraisīt insultu.

Lai mazinātu “sliktā” holesterīna līmeni, ieteicams atmest kaitīgos ieradumus, piemēram, atmest smēķēšanu. Ieteicams arī smazināt alkohola daudzuma patēriņu.

Foto: Unsplash



Avots