Paziņots cēlonis traģiskajai Kobes Braienta helikoptera avārijai

Paziņots cēlonis traģiskajai Kobes Braienta helikoptera avārijai
Kobe un Džianna Braienti
Foto: Reuters/ScanPix

Izmeklēšanā noskaidrots Kobes Braienta traģiskās helikoptera avārijas cēlonis



Pagājis jau vairāk nekā gads kopš traģiskās helikoptera avārijas, kurā dzīvību zaudēja leģendārais basketbolists Kobe Braients un vēl septiņas personas. Otrdien tika paziņoti izmeklēšanas rezultāti par avārijas cēloni.

Nacionālās transportēšanās drošības padomes (NTSB) priekšsēdētājs Roberts Samvalts ir norādījis, ka avārija notikusi tāpēc, ka helikoptera pilots Aja Zobajans ir pārkāpis lidošanas noteikumus.

Tiek ziņots, ka Zobajans ir lidojis cauri mākoņiem, bet ievērojis pārredzama lidojuma noteikumus, kas paredz, ka lidaparāta pilots ir spējīgs to vadīt, balstoties uz apkārt redzamo.

Šajā situācijā Zobajanam, ņemot vērā apkārt esošos mākoņus, vajadzējis vadīties pēc “instrumentālajiem noteikumiem”, kas paredz, ka pilots vadās pēc lidaparāta radarā pieejamās informācijas.

Samvalts norādīja, ka noteikumu neievērošanas dēļ Zabojans mākoņos zaudējis orientāciju, kas arī noveda pie avārijas.

Neilgi pirms avārijas Zobajans gaisa satiksmes kontrolieriem paziņoja, ka izlidojis cauri mākoņiem un palielina savu augstumu, turpretī NTSB izmeklētāji secina, ka tajā brīdī viņa vadītais helikopters “Sikorsky S-76” bija sasvēries un sācis tuvoties zemei.

NTSB arī atzīmē, ka pilots neiesniedza rezerves lidojuma plānu un izvēlējās neizmantot tuvāko lidostu, kur apstātos, lai pārlaistu lidojumam nelabvēlīgos laikapstākļus.

NTSB ziņojumā teikts, ka no 2010. līdz 2019.gadam kopumā bija 184 lidaparātu avārijas, kuras izraisīja dezorientēšanās telpā, 20 no tām ar letālām sekām.

Kā jau minēts, kopā ar Braientu avārijā bojā gāja vēl septiņas personas, kuru vidū bija arī viņa 13 gadus vecā meita Džianna.



Avots