Uz ceļiem veidojas apledojums, Daudzviet Latvijā stipri snigs

Uz ceļiem veidojas apledojums, Daudzviet Latvijā stipri snigs
Foto: Unsplash

Otrdien un trešdien Latvijas lielākajā daļā snigs, daudzviet stipri, bet piekrastē un austrumu novados gaidāms arī lietus, prognozē sinoptiķi.



Kurzemē otrdien nav gaidāmi lieli nokrišņi. Visintensīvāk snigs otrdien un naktī uz trešdienu Zemgalē, Sēlijā un Vidzemē. Zem sniega svara vietām var lūzt koki.

Pastiprinoties ziemeļu, ziemeļrietumu vējam, Zemgalē, Rīgas pusē un Kurzemē gaidāms arī putenis; vēja ātrums brāzmās sasniegs 10-15 metrus sekundē. Valsts austrumos pūtīs lēns līdz mērens ziemeļu un austrumu vējš.

Maksimālā gaisa temperatūra būs 0..+3 grādi.

Rīgā ilgstoši snigs un puteņos, gaidāms slapjš sniegs, palaikam snigšana kļūs spēcīga. Sniega segas biezums trešdien var sasniegt 20 centimetru. Ziemeļu, ziemeļrietumu vējš brāzmās pastiprināsies līdz 14 metriem sekundē un gaisa temperatūra būs 0..+1 grāds.

Baltkrievijā atrodas liels un aktīvs ciklons, tas lēnām virzās uz ziemeļiem. Atmosfēras spiediens jūras līmenī Latvijā no 994 hektopaskāliem Latgalē līdz 1001 hektopaskālam Kurzemes piekrastē.

Valsts austrumu un centrālajā daļā spēkā Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra oranžais brīdinājums par stipru snigšanu un slapja sniega noguluma veidošanos uz zariem un vadiem. Sagaidāms, ka otrdien no rīta līdz vakaram sniega sega daudzviet kļūs par 10-14 centimetriem biezāka.

Snigšanas un dūmakas dēļ ir pasliktināta redzamība. Ceļi slideni.

Rīgā sāk snigt, pūš ziemeļu vējš četri metri sekundē, gaisa temperatūra nulle grādu.

Maksimālā gaisa temperatūra pirmdien Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu tīklā bija no +1,1 grāda Zosēnos līdz +3,5 grādiem Liepājā.

Augstākā gaisa temperatūra Eiropā 25.janvārī bija +21 grāds Grieķijā un +22 grādi Spānijā. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz otrdienu -34 grādi Skandināvijas kalnos.

Otrdienas rītā daudzviet autoceļi ir sniegoti un apledo, informēja VAS “Latvijas Valsts ceļi”.

Sniegotos un slidenos ceļa posmus tīra un kaisa ar pretslīdes materiāliem. Ceļu uzturēšanas darbos iesaistītas 170 VAS “Latvijas autoceļu uzturētājs” ziemas dienesta tehnikas vienības.

Apgrūtināti braukšanas apstākļi ir Tallinas šosejas posmā no Berģiem līdz Bīriņu pagriezienam (Saulkrastu apvedceļam), uz Siguldas šosejas visā posmā, Valmieras šosejas visā posmā, kā arī uz Rīgas apvedceļa Baltezers-Saulkalne, visā posmā.



Tāpat ar apgrūtinātiem braukšanas apstākļiem jārēķinās Daugavpils šosejas posmā no Rīgas līdz Izvaldai, Liepājas šosejas posmā no Apšupes krustojuma līdz Liepājai, Ventspils šosejas posmā no Kūdras līdz Strazdei un posmā no Usmas līdz Ventspilij, kā arī visā garumā uz Jēkabpils – Terehova šosejas, Rēzeknes šosejas, Daugavpils apvedceļa, Rēzeknes apvedceļa un P80 Rīgas apvedceļa-Koknese šoseja.

Apgrūtināta braukšana ir arī lielā daļā reģionālo un vietējo autoceļu. Arī šie ceļi šorīt ir sniegoti un uz tiem izveidojies apledojums.

Šādos laika apstākļos autobraucējus aicina būt īpaši piesardzīgiem, ieturēt lielāku distanci līdz priekšā braucošam transportlīdzeklim, neveikt straujus manevrus, kā arī izvēlieties braukšanas apstākļiem un autoceļa seguma stāvoklim atbilstošu ātrumu.

Par slideniem valsts autoceļu posmiem var informēt, zvanot uz diennakts bezmaksas informatīvo tālruni 80005555.



Avots