Sēņošana ziemā

Sēņošana ziemā
Foto: Unsplash

Mikoloģe Diāna Meiere arī ziemā atrod sēnes un ēd gardas svaigu sēņu maltītes. Ziemā ir lasāma samtkāta ziemene jeb ziemas celmene (Flammulina velutipes). Šo brīnumu ar dzeltenoranžo cepurīti un brūngano, samtaino kātiņu pazīst vien retais, tāpēc citu sēņotāju konkurence ir zema.



Šīs gardās lapiņsēnes spēj augt, kad gaisa temperatūra ir mazos plusos, pat ap nulli grādu. Protams, augt sēne aug, kad ir plus grādu, taču jau izaugušajai ražai pat mazi mīnusi sevišķi nekaitē. Arī viegli sasalušas šīs sēnes ir labas. Kad mikoloģe nesen – janvāra sākumā – vākusi sēnes maltītei, tās groziņā kritušas grabēdamas.

Vāc tikai sēņu cepurītes, jo kātiņi ir sīksti un ēšanai netīkami.

Sēnes aug pulciņos, tādēļ tās viegli savākt – nobrauka visai ģimenītei galviņas. Kātiņus atstāj pie koka. Ja izdodas uziet atradni, no viena koka mērcīte pusdienām garantēta.

Kur meklēt?

Foto: Diāna Meiere

Šo sēni var meklēt pie veciem, trupēt sākušiem kokiem. Nav jāmeklē kritalas – sēne aug arī uz dzīviem kokiem, kuriem ir arī atmirusi, trunēt sākusi koksne. Dzīvesvietas ziņā tās ir līdzīgas rudenī populārajām celmenēm. Lielākā dzīvesvietu izvēle ir mežā, taču tās atrodamas pat pilsētās, pie mājām, piemēram, parkos, vecos ābeļdārzos, uz vītoliem (sevišķi cirptajiem). Mežā sēnei sevišķi labvēlīga vieta ir upju, strautu tuvumā augošs alksnājs, vītoli.



Avots

Dalies: