Nosaukti 2020. gada vārdi, nevārdi un spārnotākais teiciens

Nosaukti 2020. gada vārdi, nevārdi un spārnotākais teiciens
Foto: Unsplash

Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopa par 2020. gada vārdu ir izvēlējusies “sejautu”, savukārt par gada nevārdu atzīts “vaibs”.



Kā preses konferencē informēja Rīgas Latviešu biedrības pārstāvis Uģis Nastevičs, kategorijai “Gada vārds” tika iesūtīti daudz jaunu vārdu, kādus iepriekš konkursa rīkotāji nebija saņēmuši.

Nastevičs norādīja, ka 2020. gada vārda finālisti bija “mājsēde”, “kovidioti”, “burbulis” un “sejauts”. Viņš skaidroja, ka ar “mājsēdi” saprasti pārvietošanās ierobežojumi, “kovidioti” apzīmē tos, kam par Covid-19 ir cits viedoklis, “sejauts” – lietots mutes un deguna sejas aizsega vietā, bet “burbulis” – tuvējais informācijas un cilvēku saskares loks vīrusa ierobežošanas nolūkā.

Savukārt 2020. gada nevārda finālisti bija “ekrānšāviņš”, kas apzīmē ekrānuzņēmumu, “vaibs” – gaisotni, noskaņu, “podkāsts” – raidierakstu un “mājsaimniecība”, kas apzīmē mājsaimi. Šai kategorijā uzvarēja nevārds, žargonvārds “vaibs”.

Žūrijas loceklis Egīls Zirnis stāstīja, ka 2020.gadā latviešu valodas lietotāji ir atgriezušies “reālajā dzīvē”, jo ja iepriekš populārākie vārdi, nevārdi un savārstījumi lielākoties saistījās ar datorterminu tulkošanu, tad 2020.gada vārdi, nevārdi un spārnotie teicieni saistījās ar reāli piedzīvoto, piemēram, “mājsēde”, “pilnnestrāde”, “Draugi, nav labi!” un citiem.

Pasākuma rīkotāji lēmuši šogad neizziņot pērnā gada savārstījumu, jo tie lielākoties atrasti sociālajos tīklos “Twitter” un “Facebook”, savukārt par spārnoto teicienu izraudzīts – “Mēs paliekam darbā jūsu dēļ. Jūs palieciet mājās mūsu dēļ!”.

Nastevičs pasākuma noslēgumā aicināja ikvienu interesentu arī turpmāk sekot līdzi šī konkursa aktivitātēm un iesūtīt savus vārdus, nevārdus, savārstījumus un spārnotos teicienus Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopai.



Avots