Kosmiskais mākonis 2020. gadam parāda vidējo pirkstu

Kosmiskais mākonis 2020. gadam parāda vidējo pirkstu
Foto: NASA, ESA, N. Smith/UC Berkeley/The Hubble Heritage Team/STScI/AURA

Dažreiz visumam izdodas ideāli atainot to, kā mēs jūtamies šeit uz Zemes.

NASA publicējusi attēlu ar 7500 gaismas gadu attālumā esošu kosmisko mākoni, kas izskatās pēc visai izteiksmīga un visiem zināma žesta. Kā gan vēl precīzāk pamāt ardievas 2020. gadam?

Kā vēstīts izdevumā “Science Alert”, šis nelielais materiāla kopums ir daļa no lielāka mākoņu kompleksa “Carina Nebula”, un normālos apstākļos tam netiktu piešķirts pašam savs atsevišķs nosaukums. Tomēr tā īpatnējā un zīmīgā forma zinātniekus pavedinājusi nosaukt to par “Izaicinošo pirkstu” (Defiant Finger).

Tieši tā tas arī izskatās, proti, kā senais un visiem zināmais vidējā pirksta žests, kas nozīmē tikai vienu – tinies trīs mājas tālāk. Tiesa, parasti mēs izmantojam nedaudz rupjāku skaidrojumu.

Patiesībā “Izaicinošais pirksts” ir tā saucamais “Bok Globule”. Tie ir nelieli, tumši, blīvi putekļu un gāzu mezgli, kuros nereti norisinās zvaigžņu dzimšana. Proti, blīvākajos šo mākoņu reģionos var turpināties tālāka sablīvēšanās, līdz tas sabrūk pats no sava gravitācijas spēka, radot pamatu jaunai zvaigznei.

“Izaicinošais pirksts” sastāv no masas, kas līdzvērtīga sešām mūsu saulēm. Pastāv ļoti liela iespēja, ka tajā veidojas jaunas zvaigznes. Tiesa, tā lielā blīvuma dēļ, nav iespējams saskatīt, kas notiek tā iekšienē. Tā mirdzums šķiet nāk no kādiem ārējiem avotiem, piemēram, blakus esošajām zvaigznēm.

Šīs zvaigznes arī lēnām iznīcina “izaicinošo pirkstu”, liekot tam lēnām iztvaikot. Zinātnieki aplēsuši, ka tā mūžs būs no 200 tūkstošiem līdz vienam miljonam gadu īss.

Lai nu kā – paldies, visum, par atbalstu. Dodam vietu 2021. gadam.

Avots