Drīkst vai nedrīkst: Viss par ugunskura kurināšanu pludmalē pie jūras

Drīkst vai nedrīkst: Viss par ugunskura kurināšanu pludmalē pie jūras
Foto: Unsplash

“Vai pludmales smiltīs pie jūras drīkst kurt uguni?” – jautā Linda A.



Tikai tam atvēlētās vietās

Aizsargjoslu likuma 36. pantā noteikts gana daudz aprobežojumu, kas jāievēro Baltijas jūras un Rīgas līča piekrastes aizsargjoslā. Viens no tiem ir arī aizliegums krasta kāpu aizsargjoslā kurt ugunskurus ārpus šim nolūkam ierīkotām vietām un māju pagalmiem, izņemot gadījumus, kad jāiznīcina sausie, vēja izgāztie vai lauztie koki un slimību inficētie vai kaitēkļu invadētie materiāli. Tātad, ja ugunskura kuršanai speciāli ierīkota vieta, tad tas ir atļauts. Tomēr tas vien, ka piejūras smiltīs redzamas ogles, ko tur atstājis kāds, kurš pārkāpis aizliegumu tur kurt uguni, nenozīmē, ka to var turpināt darīt citi un ka tā tagad uzskatāma par speciāli iekārtotu vietu šim nolūkam.

Arī piekrastes pašvaldību saistošie noteikumi var iekļaut regulējumu attiecībā uz ugunskuru kuršanu pludmales vai kāpu zonās. Piemēram, Ventspils domes saistošie noteikumi nr. 2 paredz, ka pludmalē un kāpu joslā nav atļauta ugunskuru kurināšana. To, vai un kur pludmales un kāpu zonā ir pašvaldības oficiāli atzītas vietas, kurās drīkst kurt ugunskuru, var noskaidrot konkrētajā pašvaldībā.

Alternatīva – grils vai piejūras kempings



Arī Rīgas domes saistošie noteikumi liedz publiskās vietās kurināt ugunskuru ārpus pašvaldības speciāli šim nolūkam ierīkotām vietām, izņemot pašvaldībā saskaņotu pasākumu norises laikā un vietā, kā arī valsts noteiktās svētku, atceres un atzīmējamās dienās, nebojājot apstādījumus un ievērojot ugunsdrošības prasības. Papildus šiem ierobežojumiem spēkā vēl arī cits, kas aizliedz kurināt ugunskurus Rīgas pilsētas peldvietās. Taču ir paredzētas vietas, kur drīkst lietot grilu. Rīdzinieki neko nebūs pārkāpuši, ja uzstādīs grilu un rīkos pikniku, piemēram, Bolderājas piejūras dabas parkā. Taču tas nedrīkst traucēt citiem cilvēkiem. Pretējā gadījumā pašvaldības policija var ar visiem piknika piederumiem aizraidīt prom.

Bet, piemēram, Salacgrīvas novada pašvaldības saistošajos noteikumos papildus Aizsargjoslu likumā noteiktajam nav atrunāta ugunskuru kurināšana krasta kāpu aizsargjoslā. Pašvaldības teritorijā esošajā pludmalē nav arī pašvaldības speciāli ierīkotas ugunskura kurināšanas vietas, taču ugunskuru iespējams kurināt novada teritorijā esošajos piejūras kempingos.



Avots