Baltkrievija pauž nožēlu par “nepamatoti” atņemto hokeja čempionātu

Baltkrievija pauž nožēlu par “nepamatoti” atņemto hokeja čempionātu
Foto: EPA, YAUHEN YERCHA

Baltkrievija otrdien pauda nožēlu par “nepamatoto” lēmumu atņemt Baltkrievijai 2021.gada pasaules hokeja čempionātu.



2021.gada pasaules čempionāts šogad bija jāuzņem Minskai un Rīgai, taču Latvijas valdība nevēlējās rīkot turnīru kopā ar Baltkrieviju, jo tās prezidenta Aleksandra Lukašenko režīms pielieto represijas pret mierīgajiem protestētājiem. Arī Baltkrievijas opozīcija un ES dalībvalstis pēdējās nedēļās bija aicinājušas pārcelt turnīru no Minskas uz citu pilsētu.

Pēc demonstrantu apspiešanas Eiropas Savienība ieviesa sankcijas pret Lukašenko un viņa sabiedrotajiem.

Jau ziņots, ka Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) Padome pirmdien attālinātā sēdē secināja, ka drošības apsvērumu un no IIHF neatkarīgu apstākļu dēļ čempionāta daļas pārcelšana no Baltkrievijas uz citu vietu ir neizbēgama.

Otrdien Minskas turnīra organizācijas komiteja Baltkrievijas valdības tīmekļa vietnē paziņoja, ka tā “nožēlo nepamatoto lēmumu”.

Komitejas paziņojumā piebilsts, ka Baltkrievijas kā līdzorganizatora atcelšana radījusi precedentu sporta sacensību kā instrumenta izmantošanai, “lai apmierinātu politisko demagogu intereses”.

Vēl pagājušā mēneša beigās IIHF prezidents šveicietis Renē Fāzels bija teicis, ka darīs “visu iespējamo”, lai nodrošinātu, ka turnīrs notiek Baltkrievijā.

Tomēr pēc tikšanās ar Lukašenko šī mēneša sākumā Minskā čempionāta ilggadējais ģenerālsponsors Škoda paziņoja, ka finansiāli neatbalstīs meistarsacīkstes, ja tās tiks rīkotas Baltkrievijā. Piektdien par šādu lēmumu paziņoja Nivea, bet svētdien tam pievienojās vēl viens Vācijas uzņēmums – motoreļļu ražotājs Liqui Moly.

Otrdienas paziņojumā Baltkrievijas turnīra organizācijas komiteja uzskata, ka, neskatoties uz lēmumu atņemt tai turnīru, “starptautiskā sporta sabiedrība varēs izkļūt no politisko un finanšu spēku ietekmes”.

Tiek piebilsts, ka “hokeja ģimene kļūs vēl spēcīgāka un neievēros tādu cilvēku politiskās ambīcijas, kuriem nav nekā kopēja ar sportu”.



Hokeja līdzjutējs Lukašenko regulāri piedalās draudzības spēlēs, kurās reizēm piedalās arī Krievijas līderis Vladimirs Putins, kurš ir atbalstījis Baltkrievijas politiķi protestu laikā.

Šobrīd vēl nav zināms, kurai valstij tiks uzticētas iepriekš Minskā paredzētās spēles, bet kā viens no variantiem tiek izskatīta visa čempionāta uzticēšana Latvijai. IIHF Padome gan vēl izskatīs Latvijas kā līdzorganizētājas statusu. Iepriekš tika ziņots, ka pasaules čempionātu daļēji vai pilnībā varētu uzņemt Dānija vai Slovākijas galvaspilsēta Bratislava.

Rīga un Minska 2017.gada maijā notikušajā balsojumā sīvā cīņā pārspēja Somijas pilsētas Helsinkus un Tamperi. Pirms pirmdienas lēmuma bija plānots, ka Rīgā un Minskā notiks grupu turnīri un pa diviem ceturtdaļfināliem, bet pusfināli un fināls tiks aizvadīti Baltkrievijas galvaspilsētā.

Maijā IIHF lēma, ka Rīgā B grupā spēlēs Latvija, Kanāda, Somija, ASV, Vācija, Norvēģija, Itālija un Kazahstāna, bet otrā čempionāta norises vietā A grupā cīnīsies Baltkrievija, Krievija, Zviedrija, Čehija, Šveice, Slovākija, Dānija un Lielbritānija.

Minska iepriekš pasaules čempionātu uzņēma 2014.gadā, un jau toreiz Eiropas Parlaments aicināja IIHF liegt Baltkrievijai uzņemt meistarsacīkstes, norādot uz varas iestāžu represijām pret opozīciju.

2022.gadā turnīru plānots uzņemt Somijai (Helsinkiem un Tamperei), 2023.gadā – Krievijai (Sanktpēterburgai), 2024.gadā Čehijai (Prāgai un Ostravai), bet 2025.gadā – Zviedrijai un Dānijai.

2021.gada pasaules čempionāts ieplānots no 21.maija līdz 6.jūnijam. Iepriekš bija plānots, ka meistarsacīkstes sāksies 7.maijā, taču tās tika pārceltas pāris nedēļas uz priekšu, jo Eiropā varētu aizkavēties nacionālo čempionātu izspēle.

Rīga pasaules meistarsacīkstes līdz šim vienīgo reizi uzņēmusi 2006.gadā.



Avots