Visdīvainākais izgudrojums 1949. gadā – radio cepure

Visdīvainākais izgudrojums 1949. gadā – radio cepure
Radio cepure
FOTO: Wikimedia Commons

1949. gada Ziemassvētkos šis brīnišķīgais izgudrojums droši vien atradās zem ne vienas vien eglītes Amerikā.

20. gadsimta 30. gados radās ideja par bezvadu radio, tomēr, vēl pirms tranzistori sniedza tādu iespēju, Parīzes ielās 1931. gadā parādījās cilvēki ar tā saucamajām radio cepurēm, kuras vēlāk pārdēvēja par “dadaistu radio cepurēm”. Lai arī šīs cepures bija tikai modes aksesuārs bez praktiska lietojuma, tas kalpoja par aizmetni 1949. gada visai pieprasītajam izgudrojumam – funkcionējošai radio cepurei.

Dadaistu radio cepure
FOTO: Wikimedia Commons

1949. gada radio cepure sastāvēja no portatīvā radio, kas iebūvēts ķiverē. Ar to varēja uztvert dažādas radiostacijas 32 kilometru lielā rādiusā. Patērētājiem tas tika piedāvāts 1949. gada sākumā kā “Cilvēks no Marsa, radio cepure” un maksāja 7,95 ASV dolārus. Pateicoties veiksmīgai reklāmas kampaņai, radio cepure bija nopērkama veikalos visā ASV.

Radio cepuri radīja kompānija “American Merri-Lei Corporation of Brooklyn N.Y.”, kas bija galvenā svētku cepuru, trokšņu taisītāju un citu svētku priekšmetu ražotāja ASV. Kompānijas dibinātājs Viktors Hoiflihs vēl augstskolā izgudroja papīra izgatavošanas mašīnu, un līdz 1949. gadam kompānija jau bija miljonus dolāru vērta.

Radio cepure
FOTO: Wikimedia Commons

Ar baterijām darbinātais radio pirms tam bija pieejams jau daudzus gadus, tomēr Hoiflihs cerēja, ka radio inovatīvā formā kopā ar reklāmas kampaņu varētu nest varenus panākumus.

Tranzistori bija nupat izgudroti, tomēr joprojām bija dārgi un nepilnveidoti. Pirmais kabatas tranzistoru radio tika radīts vien 5 gadus pēc radio cepures izgudrošanas. Šajā radio cepurē tika izmantota vakuuma caurulīšu tehnoloģija, kas pati par sevi kļuva par spilgtu šā zīmola iezīmi. Cepurei bija redzama arī antena un grozāmā poga. Cepure bija pieejama astoņās krāsās, sākot ar “lūpu krāsas sarkano” un beidzot ar “kanāriju dzelteno”.

1949. gada martā Viktors Hoiflihs noturēja preses konferenci, kurā iepazīstināja ar savu izgudroto radio cepuri. Viņš zināja, kāds spēks ir attēlam, tāpēc konferencē lika vairākiem pusaudžiem piemērīt radio cepures, lai preses fotogrāfi varētu tās nofotografēt. Drīz vien laikrakstos visā valstī parādījās ziņas par šo izgudrojumu. Ziņai klāt parasti bija fotogrāfija ar jaunu, skaistu meiteni, kurai galvā ir radio cepure.

FOTO: Wikimedia Commons

Ziņas par radio cepuri ielauzās arī dažādos “dari pats” žurnālos, kā arī lielākajos ziņu izdevumos, piemēram, “Life”, “Time”, “Newsweek” un “The New Yorker”.

Radio cepure tika pārdota veikalos, kā arī to varēja pasūtīt pa pastu. Kompānija šo ierīci reklamēt beidza 1950. gadā, tiesa, 1956. gada intervijā Hoiflihs atzina, ka kompānija joprojām saņem pasūtījumus, par spīti tam, ka cepure jau sen vairs netiek ražota.

Avots