Video: Ķīnas zonde atsūta pirmās krāsainās Mēness fotogrāfijas un video

Video: Ķīnas zonde atsūta pirmās krāsainās Mēness fotogrāfijas un video
Foto: EPA/Scanpix

Ķīnas robots-zonde “Chang’e-5”, kas nupat veiksmīgi nosēdās uz Mēness, atsūtījusi pirmos krāsainos fotoattēlus un nosēšanās video.

Zonde uz Mēness nolaidās otrdien un nekavējoties sāka vākt Mēness iežu un putekļu paraugus, kurus plānots nogādāt uz Zemes. Zonde šos paraugus sākumā nogādās kosmosa kuģī, kas atrodas Mēness orbītā, bet tas paveiks visu tālāko, vēsta “BBC”.

Foto: EPA/Scanpix

“Chang’e-5” ir trešā ķīniešu misija, kurai pēdējo septiņu gadu laikā ir izdevies veiksmīgi nosēsties uz Mēness. Divās iepriekšējās misijās – “Chang’e-3” un “Chang’e-4” – uz Mēness tika nogādāta statiska zonde un neliels robots. Tiesa, pēdējā misija ir krietni sarežģītāka.

8,2 tonnas smagais kosmosa kuģis no Zemes pacēlās pirms vairāk nekā nedēļas. Pēc tam tas sadalījās divās daļās, no kurām viena palika Mēness orbītā, bet otra nolaidās uz Mēness.

Zonde pašlaik izmanto savus instrumentus, lai vāktu un identificētu Mēness paraugus, kas vēlāk tiks nogādāti uz Zemes. Ir pagājuši jau 44 gadi, kopš uz Zemes Apollo misiju laikā tika nogādāti Mēness paraugi, kas turklāt ir ārkārtīgi seni – vairāk nekā trīs miljardus gadu seni. Jaunās zondes iegūtajiem paraugiem vajadzētu atšķirties.

Zonde nolaidās Mēness vulkāniskajā reģionā, no kura savāktie paraugi varētu būt 1,2 līdz 1,3 miljardus gadu seni. Tie ļautu pētniekiem ieskatīties Mēness ģeoloģiskajā vēsturē.

Avots

Dalies: