Vakcināciju pret Covid-19 Latvijā paredzēts veikt pakāpeniski un tā būšot brīvprātīga

Vakcināciju pret Covid-19 Latvijā paredzēts veikt pakāpeniski un tā būšot brīvprātīga
Foto: Unsplash

Vakcināciju pret Covid-19 Latvijā paredzēts veikt pakāpeniski, pa prioritārajām grupām, tā būšot brīvprātīga un nevienu nespiedīs to darīt, vēsta raidījums “TV3 Ziņas”.

Vakcinācija pret Covid-19 Latvijā būs brīvprātīga. Nevienu nepiespiedīs to darīt. Pirmajā kārtā vakcinēs mediķus.

Pēc tam – no februāra – ļaudis vecumā virs 60 gadiem, personas ar hroniskām slimībām, sociālās aprūpes centru klientus un darbiniekus, operatīvo dienestu darbiniekus, izglītības iestādēs strādājošos. Un tikai pēc tam, nākamā gada otrajā pusē, pret Covid-19 varētu vakcinēt visus pārējos.

“Tā kā tas nebūs izdarāms mēneša laikā, jo šis ir nebijuša apmēra vakcinācijas pasākums, visticamāk, mums nākamā gada garumā vēl ar noteiktu ierobežojumu apjomu būs jāsadzīvo,” sacīja veselības ministre Ilze Viņķele.

Lai arī premjers Krišjānis Kariņš vēl aizvakar pauda skepsi par Latvijas tehnisko gatavību vakcinācijai, veselības ministre piektdien, 11. decembrī, apgalvoja – bez problēmām uzreiz sāksies vakcinācija, līdzko atvedīs pirmās 12 000 devas.

Visticamāk, jau janvārī. Arī Latvijai paredzētās 97 500 “BioNTech/”Pfizer”” vakcīnas, kurām vajadzīga specializēta uzglabāšana un transportēšana mīnus 60 grādu temperatūrā, nesagādāšot problēmas. Tehnoloģiju nodrošināšot kāda no piecām Nacionālā veselības dienesta uzrunātajām zāļu lieltirgotavām.

“Tiks rīkota sarunu procedūra par loģistikas pakalpojumu sniegšanu. Pašlaik iepirkuma noteikumi ir saskaņošanas procesā,” norādīja Nacionālā veselības dienesta Iepirkumu nodaļas vadītāja vietnieks Ainārs Lācbergs.

Latvijā liekākā daļa būs tādu ražotāju vakcīnas, kurām vajadzīga temperatūra no plus diviem līdz pluss astoņiem grādiem, un to spēšot nodrošināt visi vakcinācijas kabineti. Cilvēki gan tajos nevarēs uzrasties pēkšņi. Būs iepriekš jāpierakstās rindā, jo tikai tā kabinetos var plānot vajadzīgo vakcīnu skaitu.

“Attiecībā uz cilvēku vēlmi noskaidrot, kur vakcinēties, mēs plānojam veidot vakcinācijas kabinetu karti. Cilvēki varēs izvēlēties, uz kuru kabinetu vēlas doties,” teica Zāļu valsts aģentūras direktors Svens Henkuzens.

Vakcinācijas fakts tiks reģistrēts e-veselības sistēmā. Katram vajadzēs divas devas. Otrā vakcīna būs jāveic laika periodā no 21 līdz 28 dienām. Cilvēkiem par to atgādinās līdzi iedotais dokuments un arī vakcinācijas kabinetiem būs pienākums apzvanīt cilvēkus. Vakcinēšanās ir vēlama arī tiem, kuri jau izslimojuši Covid-19. Iemesls, jo bijuši atkārtoti inficēšanās gadījumi.

Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska norāda – nav retums, ka dabīgā infekcija dod īslaicīgāku vai nepietiekošu imūno atbildi, bet ar vakcīnas tehnoloģijas palīdzību imūnsistēma izveido noturīgāku.

Lai noskaidrotu imunitātes pret Covid-19 noturību, vakcinētajiem cilvēkiem būs iespēja to pārbaudīt vienu gadu vēlāk. Valsts plānā nav vakcinēt bērnus un jauniešus, jo viņi Covid-19 līdz šim pārslimojuši ļoti vieglā formā.

Imunizācijas valsts padomes vadītāja piektdien, 11.decembrī, kategoriski noraidīja sociālajos tīklos sacelto traci, ka vakcīnas it kā ietekmēšot DNS vai arī radīs veselības problēmas. Ražotāji līdz šim lielākoties ziņojuši vien par ierastām blaknēm – paaugstinātu temperatūru, uztūkumu potēšanas vietā.

Avots