Sejas masku iepirkums nebija caurredzams, tomēr KNAB korupciju nekonstatēja

Sejas masku iepirkums nebija caurredzams, tomēr KNAB korupciju nekonstatēja
Foto: Unsplash

KNAB priekšnieks Jēkabs Straume LTV raidījumā “Rīta Panorāma” komentē KNAB darbību un paaugstinātos korupcijas riskus pandēmijas laikā.

Pavasarī iepirkto sejas masku iepirkums nebija caurredzams un patiešām pastāvējuši korupcijas riski, tomēr tādi konstatēti netika.

Straume komentē, ka to izraisījusi sasteigtā situācija, jo šo iepirkumu vajadzēja veikt ļoti strauji.

“Mēs, protams, rūpīgi sekojām līdzi. Mūsu pārbaužu rezultātā nekonstatējām noziedzīgas darbības. Cits jautājums – vai tika piegādāta atbilstoša kvalitāte,” norāda KNAB priekšnieks Jēkabs Straume.”

Arī ikdienā viens no iemesliem, kāpēc korupcija kā tāda eksistē, ir tas, ka valsts un pašvaldības pieļauj to, ka iepirkumos tiek saņemti nepamatoti sadārdzināti pakalpojumus un preces, turklāt neatbilstoša kvalitāte pret cenu.

Jautāts par citiem riskiem ārkārtas situācijā, Straume norāda, ka pandēmijas laikā šie riski ir paaugstināti.

“KNAB nepārtraukti seko līdzi un analizē situāciju,” apgalvo Straume, tomēr konkrētus gadījumus atteicās komentēt, lai neiztraucētu tālāko procesu.

Novembra vidū KNAB apliecināja, ka birojs veiks “padziļinātu apstākļu noskaidrošanu” par Mičerevska paziņojumu.

Rīgas domnieka M. Mičerevska lietā uzsāktas pārbaudes par to, vai izskanējušie apgalvojumi atbilst patiesībai. Šobrīd vēl nav skaidrs, vai piemērojama administratīvā atbildība.

Jau ziņots, ka Mičerevskis publiski apgalvojis, ka LA ziedotā nauda sākotnēji ir nākusi no sponsoriem, kas savukārt sadalīta biedriem ziedojumu veikšanai. Mičerevskis arī apgalvo, ka daļu sponsoru naudas paturot LA valdes loceklis Edgars Jaunups, taču “pārējie”, ieskaitot viņu pašu, gan tā nedarot.

Avots