Piedzimis bērns, kuram organismā ir antivielas pret SARS-CoV-2

Piedzimis bērns, kuram organismā ir antivielas pret SARS-CoV-2
Foto: Unsplash

Kad Selīna Nei Čena bija stāvoklī, desmitajā nedēļā viņa sasirga ar Covid-19. Toreiz martā ārsti bija pamatīgi uztraukušies, jo nebija zināms, kā vīruss un tā izraisītā slimība ietekmēs grūtnieci un viņas mazuli

Mazulis – dēls Aldrins – sievietei nu jau ir piedzimis, un bažām var likt punktu. Proti, Aldrins ne vien ir pilnīgi vesels, bet viņa organismā pat ir izstrādājušās antivielas pret SARS-CoV-2 vīrusu un Covid-19. Arī viņa mātei Covid-19 pēc dzemdībām vairs netika diagnosticēts, rakstīts Singapūras ziņu izdevumā “Strait Times”.

“Mana grūtniecība un dzemdības noritēja gludi par spīti tam, ka pirmajā trimestrī es saslimu ar Covid-19. Zināms, ka šis grūtniecības laiks ir ļoti nestabils. Es esmu svētīta, ka man tagad ir Aldrins, turklāt pilnīgi vesels. Esmu atvieglota, ka mans Covid-19 piedzīvojums nu ir beidzies,” stāstīja Nei Čena.

Viņas stāsts pievienojas pētījumu kopai, kur aplūkota iespējamība, ka māte Covid-19 nodod savam bērnam, kā arī iespējamība, ka bērnam tādā situācijā varētu izstrādāties imunitāte pret šo slimību, vēstīts izdevumā “Business Insider”.

Nelielos pētījumos jau ir aplūkota iespējamība, ka ar Covid-19 slimas mātes varētu savam mazulim nodot antivielas pret vīrusu. Kādā pētījumā martā aplūkotas sešas grūtnieces, kuras bija slimas ar Covid-19. Visas sievietes dzemdībās bija ar sejas masku un pēc dzemdībām nekavējoties tika izolētas.

No vienas puses, tas nav nekāds brīnums, jo antivielas mēdz aizsargāt embriju no infekcijas slimībām.

“Tas ir iemesls, kāpēc ārsti iesaka dažas vakcīnas injicēt sievietei jau grūtniecības laikā,” teica pediatre Džesika Medena.

Tiesa, joprojām ir nepieciešami vairāki pētījumi, lai saprastu, kā šī slimība ietekmē organisma antivielu līmeni.

Tiek uzskatīts, ka arī ar Covid-19 slimas mātes pienā ir vielas, kas mazulim sniedz zināmu aizsardzību. Kādā pētījumā septembrī tika pārbaudīti 37 krūts piena paraugi. Nevienā no tiem netika atklāts vīruss, tomēr visos bija antivielas, kas neitralizē Covid-19.

Arī tas nav nekāds pārsteigums, jo jau sen ir zināms, ka mātes piens satur dažādas antivielas, kas aizsargā mazuli no virknes slimību, piemēram, masalām.

Avots