Pasaulē lielākā Saules observatorija publicējusi pirmo Saules plankuma attēlu

Pasaulē lielākā Saules observatorija publicējusi pirmo Saules plankuma attēlu
Foto: NSO/AURA/NSF

Ar Nacionālā zinātnes fonda Daniela K. Inojas Saules teleskopu, kas ir pasaulē lielākā Saules observatorija, zinātniekiem izdevies uzņemt pārsteidzoši detalizētu Saules plankuma attēlu.

Pētnieki Saules plankuma attēlu publicēja kopā ar pētījumu zinātniskajā žurnālā “Solar Physics”. Tur pētnieki aprakstīja arī teleskopa tehniskās detaļas, optiskos instrumentus un zinātniskos objektīvus.

Saules plankumi ir tumši plankumi uz Saules, kurus radījušas magnētiskā lauka svārstības, proti, tas apslāpē vielas konvektīvās kustības, kā rezultātā samazinās siltumenerģijas plūsmu pārnese.

Jaunajā attēlā ir redzamas karstās un vēsākās gāzes, kas kā tīkls virzās no Saules plankuma centra.

Saules aktivitāte gadu ciklā palielinās un pazeminās. Kad tā ir vislielākā, uz Saules virsmas parādās lielāks plankumu skaits.

Šis attēls ar teleskopu tika uzņemts šā gada janvārī, īsi pēc tam, kad 2019. gada beigās iestājās Saules minimums. Zinātnieki tagad ir aplēsuši, ka šis plankums ir vairāk nekā 16 tūkstošus kilometru plats. Nākamais Saules minimums tiks sasniegts 2025. gada vidū.

“Sākoties šim Saules minimumam, mēs arī ieiesim Inojas Saules teleskopa ērā. Tagad mēs varam pavērst pasaules sarežģītāko teleskopu pret Sauli un iegūt pārsteidzoši detalizētus attēlus un iegūt daudz vairāk zinātniskas informācijas par to,” paziņojumā teica pētnieks Mets Mauntins.

Saules plankumi nav tikai optiski fenomeni. Lielākā daļa Saules plankumu rodas magnetizēto reģionu dēļ, kas tos ieskauj.

Zinātnieki cer, ka teleskops sniegs jaunu ieskatu šī fenomena mehānikā. Tas zinātniekiem varētu palīdzēt precīzāk paredzēt Saules vētru trajektoriju un glābt komunikācijas sistēmas no traucējumiem, kā arī pasargāt astronautus.

Avots