Kas notiks ar precēm, ko aizliegts pārdot?

Kas notiks ar precēm, ko aizliegts pārdot?
Veikals “Rimi” tirdzniecības centrā “Origo” laikā, kad valstī izsludināta ārkārtējā situācija līdz 11.janvārim, kas paredz virkni ierobežojumus veikalu darba laikā brīvdienās un svētku dienās. (Foto: LETA)

Cīņā ar Covid-19 ierobežošanu nākamās trīs nedēļas veikalos varēs iegādāties tikai pārtikas produktus, higiēnas lietas un pirmās nepieciešamības preces. Bet kas notiks ar tām lietām, kas jau bija saliktas veikalu plauktos, bet ko svētku laikā diemžēl nedrīkst pārdot?

“Maxima Latvija” komunikācijas vadītāja Liene Dupate-Ugule Jauns.lv norādīja: lai parūpētos par drošu iepirkšanos, uzņēmums jau pie esošajiem teju 40 Covid-19 vīrusa izplatības ierobežošanas pasākumiem aizvien turpina ieviest jaunus gan paši pēc savas iniciatīvas, kā arī vadoties pēc valdības rīkojumiem.

Daļa preču paliks tupat plauktos

Liegums iegādāties atsevišķas preces klātienē veikalā līdz 2021.gada 11.janvārim ir viens no jaunākajiem valdības rīkojumiem, lai samazinātu cilvēku plūsmu veikalos. “Lai gan klientu skaits “Maxima” veikalos samazinājās brīdī, kad tika izsludināta otrā ārkārtējā situācija, esam operatīvi pielāgojušies, veikalos norobežojot zonas, kur ir liegts iegādāties virkni preču. Tā kā šis lēmums ir pieņemts uz noteiktu laika periodu līdz 11. janvārim, daļa prece plauktos paliek, tās norobežojot fiziski ar lentu, kā arī bloķējot šo preču iegādi kases sistēmā.”

Citas preces vairs nevarēs redzēt veikalu telpās

Daļa preces no ierobežotā preču saraksta, piemēram, lojalitātes kampaņas “Dormeo” preces, uz laiku tiks aizvietotas ar citām precēm, tādējādi paaugstinot tirdzniecības zāles efektivitāti.

Savukārt interneta veikals “Barbora” savā platformā paplašina “Maxima” preču sortimentu, lai iedzīvotāji attālināti varētu iegādāties arī tās preces, ko liegts iegādāties klātienē veikalos.

Neizpratne par atsevišķām precēm

Jautāta, kā pircēji reaģē uz to, ka daļa preču atrodas veikalu telpās, bet nav iespējams nopirkt, Dupate-Ugule atbildēja, ka kopumā klienti ar sapratni izturas pret jaunajiem ierobežojumiem.

“Ja ir kādi jautājumi vai precizējumi, kolēģi izskaidro, kas un kāpēc nav pieejams šobrīd. Neliela neizpratne radusies par precēm, kuras var iegādāties, ņemot vērā jauno, paplašināto preču sarakstu arī brīvdienās un svētku dienās.”

Aizliegtās preces joprojām paliek “Rimi” veikalos

Savukārt “Rimi Latvia” vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Elīna Šakirova Jauns.lv norādīja, ka to nepārtikas preču stendi, kuros atrodas preces, kuras ir liegts pārdod līdz 11. janvārim, ir norobežotas ar lentu, savukārt preces uz paletēm veikala ejās ir apklātas. Tāpat par atsevišķu nepārtikas preču pārdošanas liegumu vēsta informatīvie materiāli veikala vidē.

Pašapkalpošanās kasēs, skeneros un regulārajās kasēs nevar noskenēt preci, kuras tirdzniecība ir liegta likuma dēļ.

Klienti jau ir daļēji pieraduši pie ierobežojumiem

Šakirova atzina, ka lielākoties pircēji ir saprotoši. Bet, ja tomēr nebija dzirdējuši par jaunajiem ierobežojumiem, tie vērsās pie veikala darbiniekiem, kuri izskaidroja preču iegādes liegumu.

Ņemot vērā, ka arī iepriekš atsevišķas nepārtikas preces nevarēja iegādāties brīvdienās, arī šī brīža lieguma periodā klienti jau daļēji ir pieraduši pie esošajiem ierobežojumiem. Tāpat Ekonomikas ministrijas atļauto preču sarakstu ir papildinājušas tās nepārtikas preces, par kuru pārdošanas liegumu pirms tam bija vislielākās domstarpības starp klientiem.

Pastiprināti ierobežojumi

No 19.decembra līdz 11.janvārim Latvijā veikalos būs ierobežots pieejamo preču klāsts, taču, salīdzinot ar regulējumu, kas līdz šim attiecās uz brīvdienām un svētku dienām, tiks paplašinātas preču grupas, ko šajā laikā drīkstēs tirgot.

Turpmāk varēs darboties tirdzniecības vietas, kurās drīkst tirgot pārtikas preces, alkoholu, higiēnas preces, pirmās nepieciešamības saimniecības preces, tabakas izstrādājumus, augu smēķēšanas produktus, elektroniskās smēķēšanas ierīces un to šķidrumus.

Tāpat varēs darboties tirdzniecības vietas, kurās drīkst tirgot dzīvnieku barību un preces, preses izdevumus, sabiedriskā transporta biļetes, mutes un deguna aizsegus un individuālos aizsardzības līdzekļus, pašu ražoto lauksaimniecības produkciju, mobilo telefonu priekšapmaksas kartes, kā arī ziedus un Ziemassvētku eglītes.

Turpmākajās trīs nedēļās varēs darboties arī aptiekas, tostarp veterinārās aptiekas, kā arī optikas preču veikali un degvielas uzpildes stacijas.

Tāpat kā līdz šim tirdzniecība internetā netiks ierobežota nevienā preču grupā.

Saistībā ar Covid-19 izplatības ierobežošanu no 6.novembra līdz 11.janvārim valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija.

Avots