Kā stress ietekmē tavu seksuālās dzīves kvalitāti?

Kā stress ietekmē tavu seksuālās dzīves kvalitāti?
Foto: ohman.in

Mums visiem ir skaidrs viens – stress mums nekādi nenāk par labu. Diemžēl tas ietekmē ne tikai mūsu prāta stāvokli un domāšanu, bet arī mūsu fiziskās spējas.

Portālam “SELF” sieviešu veselības eksperte Dženifera Vaidere stāsta: “Ja cilvēks tiek pakļauts hroniskam stresam, tas ietekmē dažādas ķermeņa sistēmas.” Hronisks stress var pat palielināt vēža risku, novājinot imūnsistēmu un padarot ķermeni viegli ietekmējamu. Ja dažādu slimību risks tevi nemudina atslābt un relaksēties, tad, iespējams, šis gan: stresam ir ārkārtīgi liela ietekme uz mūsu seksuālo dzīves kvalitāti. “Stresam ir potenciāls ietekmēt mūs ne tikai emocionāli, bet arī fiziski.”

Stress uzbrūk tavam libido. “Stresa laikā mūsos aktivizējas pašsaglabāšanās, nevis radīšanas vēlme,” skaidro psiholoģe Alisija H. Klārka. Stress ietekmē mūsu ķermeņa svarīgāko funkciju – saglabāties, izdzīvot, kā rezultātā palielinās asins plūsma un sirds ritms, samazinot maznozīmīgākas funkcijas, piemēram, seksu.

Stress būtiski ietekmē hormonus. Augsta un hroniska stresa laikā izdalās vairāk hormons kortizols, kas samazina libido. Tāpat tas ietekmē menstruālo ciklu un spēlējas ar garastāvokli. Stress pat orgasmu padara grūti sasniedzamu vai teju neiespējamu.

“Tavs lielākais seksa orgāns ir tieši smadzenes,” stāsta eksperte. “Ja tavs prāts ir aizņemts un esi novērsts no seksa, ir grūtāk fokusēties, iegūt baudu un galu galā sasniegt orgasmu.”

Stress tavu ķermeni ietekmē arī netieši. Tā kā tas ietekmē tavus hormonus, tad notiek pārmaiņas arī ar tavu vielmaiņu. Mainoties vielmaiņas procesiem, iespējams svara pieaugums, kā rezultātā tu vairs nejūties labi savā ķermenī, neesi pārliecināta par sevi, kā rezultātā cieš arī attiecības gultā. Tāpat hronisks stress var novest pie depresijas un pastāvīga nemiera, kas noteikti var stāties ceļā tavām laimīgajām attiecībām gultā.

Par laimi, stresu vari mazināt daudzos veidos – aizej uz kādu masāžu, izvēlies kādu sporta nodarbību, palasi grāmatu un visādi citādi velti laiku sev pašai. Eksperti uzskata, ka intimitāte ar savu mīļoto arī spēj mazināt stresu, ja vien tam ļaujas.