Foto: Kā pasargāt Ziemassvētku eglīti no sava mājas mīluļa

Foto: Kā pasargāt Ziemassvētku eglīti no sava mājas mīluļa
Foto: sadanduseless.com

Ikviens kaķa saimnieks zina, ka eglīte un kaķis – tie ir mūžam nesamierināmi elementi, starp kuriem norit cīņa visu Ziemassvētku garumā, un parasti uzvar kaķis. Taču ir dažas lietas, kuras vari paveikt, lai šogad eglīte paliktu vertikāla un neapēsta, vismaz vairumā svētku laika.

1. Izvēlies pareizo izmēru! Mājās ar kaķiem parasti iesaka izvēlēties mazāka izmēra eglīti – mazāka eglīte, mazāk postažas mājās gadījumā, ja kaķis tomēr to apgāzīs.

2. Eglītes ūdensspainim jābūt kaķim nepieejamam. Jā, tas ir sen zināms fakts, ka kaķiem patīk padzerties no puķu vāzēm un eglīšu spaiņiem, tomēr šis ūdens (tāpat kā dažas labas puķes ūdens) var būt pūkainajam draugam kaitīgs vai pat indīgs. Ja tu izmanto aspirīnu egles mūža pagarināšanai, šis punkts uz tevi attiecas dubultā.

3. Ja tev mājās ir mazs kaķēns, kurš vēl neprot kāpt augstu, ietin eglītes stumbru alumīnija folijā. Kaķiem nepatīk laist nagus folijā, un tas atturēs minci no rāpšanās augšup.

4. Aizmirsti par elegantajām, smalkajām koka eglīšu kājām. Mājā ar kaķi eglītes kājai jāsastāv vismaz no ķieģeļiem, ja ne no masīvas betona konstrukcijas.

5. Novieto egli pēc iespējas brīvākā laukumā. Tās tuvumā nevajadzētu būt dīvānu atzveltnēm – no tās kaķis eleganti ielēks eglei tieši vidū. Brīvs laukums apkārt eglei nozīmēs arī to, ka apgāšanās gadījumā egle nenopostīs visu savā ceļā.

6. Nerotā eglīti uzreiz. Ļauj tai pāris dienas pastāvēt nerotātai, lai kaķis varētu pierast pie tās. Liels, pilnīgi jauns spīguļojošs objekts pavisam noteikti būs kaķim interesantāks nekā jaunas mantiņas jau apnikušā eglē.

7. Apsmidzini eglīti ar citrusa spreju. Kaķiem nepatīk citrusaugļi, un viņi izvairās no to aromāta, tāpēc netuvosies arī eglei. Dabīgo ēterisko eļļu šķīdums būs vislabākais. Zooveikalos ir pieejami arī speciāli pretkaķu spreji, taču tie var būt mazāk efektīvi un arī kaitīgi. Turklāt, papildu bonuss ­– mājās glīti smaržos!

8. Eglīti rotā bez kaķa. Mēs saprotam, kaķu saimniekiem lūzīs sirds pie šiem vārdiem, taču eglītes rotāšana ir īstais laiks, kad ieslēgt kaķi otrā istabā. It sevišķi, ja eglīte tiek rotāta kopā ar bērniem. Vispārējai kņadai pa vidu kaķis šo procesu uztvers par rotaļu un nospriedīs, ka eglīte izrotāta viņa izklaižu vajadzībām.

9. Izvēlies rotājumus, kuri neuztrauks tavu kaķi. Objekti, kas spīd, virpuļo un šūpojas no mazākās gaisa pūsmiņas neizbēgami piesaistīs kaķa uzmanību un ķepu. Matēti rotājumi kaķim interesēs daudz mazāk.

10. No dažiem rotājumiem būs jāatsakās pavisam. Jā, jā, katram ir stāsts par kaķi, kurš apēda zelta lietutiņa rotājumu, un tad… Taču patiesībā šie rotājumi var būt kaķim bīstami – dzīvnieks var aizrīties, iegūt zarnu nosprostojumu vai kādu citu sāpīgu un nepatīkamu traumu. Ziemassvētki nav īstais laiks, kad piedzīvot kaķa vešanu uz diennakts veterināro klīniku.

11. Ja tu izmanto īstas sveces, neatstāj tās nepieskatītas ne uz brīdi. Bez tā, ka tās var aizdedzināt tavu adventes vainagu vai egli un, līdz ar to, arī visu māju, ziņkārīgais kaķis var pienākt par tuvu tās apgāzt, vai arī gūt šausmīgus apdegumus pats.

12. Eglītes apakšējo trešdaļu rotā mazāk blīvi vai nerotā pavisam. Ja vien kaķim nebūs kāda laba tramplīna dīvāna atzveltnes veidā, viņš nelīdīs egles galotnē pakaļ vienīgajam eņģelītim.

13. Rotājumus piestiprini kārtīgi, nevis vienkārši uzkar. Tad kaķim būs grūti vai neiespējami tos noraut. Floristu stieple šinī gadījumā ir visērtākais līdzeklis.

14. Neatstāj vadus, kas brīvi karājas. Tas ir mīts, ka kaķiem nepatīk grauzt vadus! Kārtīgi pieskočo tos pie grīdas vai sienas.

15. Nodarbini savu kaķi ar labākām lietām – Ziemassvētku brīvdienā atlicini mazliet vairāk laika ne vien radiem un draugiem, bet arī mājdzīvniekiem. Kārtīgi izspēlējies ar kaķi, lai dzīvniekam vairs nebūtu ne spēka, ne intereses uzbrukt eglītei.

16. Atceries, ka Ziemassvētki nāk un iet, bet kaķis paliek. Neviena saplēsta eglītes mantiņa nav tā vērta, lai dusmotos uz savu pūkaino četrkājaino draugu. Tā vietā sagatavo fotoaparātu, lai vari iemūžināt savu minci aizmigušu egles zaros. Ir taču mīlestības un piedošanas laiks, vai ne?

Avots