Arheologi Pompejos atraduši ātrās ēdināšanas iestādes atliekas

Foto: tvnet.lv

2000 gadu senais ātrās ēdināšanas kiosks, kas atklāts Pompejos, sniedz zinātniekiem jaunus pavedienus par to, kādi bija ēšanas un našķēšanās paradumi seno romiešu vidū.

Greznā uzkodu bāra lete, kas izdekorēta ar krāsainiem rakstiem un bija Vezuva pelnu aprakta, daļēji atrakta tika pagājušajā gadā, tomēr arheologi neapstājās un turpināja darbu, lai šo objektu atklātu visā tā krāšņumā.

Der atgādināt: Vezuva izvirdums norisinājās mūsu ēras 79. gadā. Tā laikā atmosfērā tika izmests liels daudzums vulkānisko pelnu, gāzu un akmeņu vairāk nekā 30 kilometru rādiusā, pilnībā aprokot tuvējās pilsētas. Arheologi joprojām tur aktīvi darbojas, atklājot arvien jaunus artefaktus.

FOTO: 2000 GADU SENA ĀTRĀS ĒDINĀŠANAS IESTĀDE POMPEJOS.

Kioska letē iestrādātajos podos arheologi atrada pīles kaulus, kā arī cūkas, kazas, zivs un gliemežu atliekas. Daži no šiem produktiem bija gatavoti kopā – vienā katlā.

Šis kiosks, kā izskatās, tika aizvērts un pamests lielā steigā. Iespējams, brīdī, kad no debesīm sāka gāzties pirmie Vezuva izmeši, izdevumam AFP stāstīja Pompeju arheoloģiskā parka vadītājs Masimo Osana.

Pēdējā izrakumu posmā arheologi atklāja vairākus pārsteidzošus zīmējumus uz kioska sienām. To skaitā bija dzīvnieki, kas, visticamāk, arī tika pasniegti pagatavotā veidā, piemēram, gailis un pīle, kas tika pasniegti kopā ar vīnu vai kādu karsto dzērienu.

Iepriekš pētnieki atrada fresku, kurā atainota jūras nimfa, kas jāj uz jūraszirdziņa, kā arī gladiatoru cīņa.

Avots