Antidepresanti varētu palīdzēt cīņā ar Covid-19

Antidepresanti varētu palīdzēt cīņā ar Covid-19
Foto: Unsplash

ASV kā iespējamais līdzeklis Covid-19 ārstēšanā pārbaudīts tā saucamais fluvoksamīns, kas tiek plaši izmantots depresijas ārstēšanā.

Pētījuma praktiskajā daļā piedalījās 152 Covid-19 pacienti, kuriem pēdējo septiņu dienu laikā bija novēroti slimības simptomi. Pētījumā neļāva piedalīties tiem pacientiem, kuriem jau bija nepieciešama hospitalizācija vai kuriem jau bija radušās citas problēmas ar plaušām, sirdi vai imūnsistēmu.

Kā noskaidrots pētījumā, tiem pacientiem, kuri lietoja fluvoksamīnu, samazinājās iespējamība, ka Covid-19 slimība saasināsies 15 dienu periodā. Nevienam no 80 pacientiem, kas lietoja šos antidepresantus, slimības gaita nekļuva smagāka, savukārt 6 no 72 pacientiem, kuri lietoja placebo, stāvoklis pasliktinājās. Simptomu vidū bija elpas trūkums, pneimonija un samazināts skābekļa daudzums asinīs.

Otrajā nedēļā pēc infekcijas parasti tiek novērota slimības saasināšanās. Šīs pētījums tādējādi liecina, ka fluvoksamīns varētu būt noderīgs medikaments, lai neļautu mērenai Covid-19 slimībai kļūt par smagu, vēstīts izdevumā “The Conversation”.

Neparasti ir tas, ka fluvoksamīns sākotnēji tika izmantots, lai ārstētu depresiju, nevis vīrusu infekcijas. Kā nākas, ka tas šajā gadījumā izrādās noderīgs?

Šis antidepresants liek smadzenēs palielināties laimes hormona jeb serotonīna daudzumam, bloķējot smadzeņu šūnās esošo proteīnu. Šādā veidā dažu nedēļu laikā var ievērojami samazināt depresijas simptomus. Šie medikamenti ir ļoti droši, un visizplatītākais blakusefekts ir libido samazināšanās, aizcietējumi, galvassāpes, miega traucējumi un nogurums.

Fluvoksamīns mēdz piesaistīties arī citiem smadzeņu šūnu proteīniem, piemēram, σ-1 receptoriem (S1R). Tas potenciāli aktivizē šo proteīnu, kuram ir dažādas funkcijas, to skaitā arī citokīnu rašanās palēnināšana. Citokīni ir sīkas molekulas, kas palīdz reaģēt imūnšūnām. Tie ir vieni no vissvarīgākajiem ķīmiskajiem indikatoriem imūnsistēmas atbildes reakcijā.

Ir iespējams, ka novērotais fluvoksamīna efekts Coovid-19 pacientiem nav saistīts ar serotonīnu, bet gan ar to, ka tiek mazināta imūnsistēmas atbildes reakcija. Eksperimentos ar laboratorijas pelēm ir novērots, ka fluvoksamīns var samazināt iekaisuma izraisītu imūnsistēmas atbildes reakciju un novērst negatīvās sekas.

Jau ir skaidrs, ka Covid-19 sarežģījumi un smagās sekas rodas nekontrolējamas imūnsistēmas atbildes reakcijas uz vīrusu dēļ, ko dēvē arī par “citokīnu vētru”. Citiem vārdiem, pēc infekcijas organisma aizsardzības mehānismi kļūst bīstami pašam cilvēkam.

Nav nekas neparasts, ka zāles, kas tiek izmantotas psihiatrijā, var līdzēt cīņā arī pret citām slimībām. Piemēram, pirmais zināmais antidepresants iproniazīds sākotnēji tika izmantots tuberkulozes ārstēšanā. 1950. gados ārsti novēroja, ka šis medikaments uzlabo tuberkulozes pacientu garastāvokli, tāpēc to vēlāk sāka izmantot depresijas ārstēšanā.

Ir jāņem vērā, ka šim pētījumam ir arī savi ierobežojumi. Piemēram nelielais pētījuma dalībnieku skaits, kā arī tas, ka pacienti ar smagāku Covid-19 formu pētījumā netika iekļauti.

Par spīti tam, šajā skrējienā, kad tiek meklētas zāles, kas palīdzētu ārstēt Covid-19, fluvoksamīns un tā iedarbība ir visai labas ziņas. Ja tas tiks izmantots slimības sākuma fāzē, tad pastāv liela iespēja, ka slimība nekļūs smagāka.

Avots