Kā vācu uzņēmēji papildina Lukašenko kasi – tas ir tikai bizness

Kā vācu uzņēmēji papildina Lukašenko kasi – tas ir tikai bizness
Protestētājs tur plakātu ar asiņainu Lukašenko portretu. (Foto: Valery Sharifulin/TASS)

Eiropas Savienība ievieš sankcijas pret Lukašenko un viņam tuvajiem, tikmēr Vācijas un citu rietumvalstu privātais bizness pelna no sadarbības ar Baltkrievijas valsts uzņēmumiem.

Tikai bizness, aizbildinās vācu uzņēmēji. Šī nav jauna nostāja, pirms daudziem gadu desmitiem Zviedrija piegādāja Hitleram tēraudu un Šveices bankās pieņēma ebreju zeltu.

Vācija ieņem ceturto vietu

Vācija ietilpst Baltkrievijas svarīgāko tirdzniecības partneru pirmajā četriniekā, aiz Krievijas, Ukrainas un Ķīnas. Pēc Minskas oficiālās statistikas, pērn imports no Vācijas sasniedza ap pusotru miljardu eiro – galvenokārt tehniskās iekārtas, ķīmijas rūpniecības ražojumi, transportlīdzekļi, plastmasas izstrādājumi. Eiropas Savienība veido teju ceturto daļu no Baltkrievijas tirdzniecības.

Ģimenes uzņēmums “Eickhoff” no Bohumas Ziemeļreinā-Vestfālenē ražo kalnrūpniecības iekārtas visai pasaulei, no Krievijas līdz Austrālijai, un klientu vidū kopš 1975. gada ir arī joprojām pilnībā valstij piederošais minerālmēslu ražotājs “Belaruskaļij” – svarīgs valūtas avots Lukašenko režīmam, raksta “Deutsche Welle”.

“Eickhoff” paziņojis, ka piegādes turpinās “neatkarīgi no politiskās situācijas valstī”. Oktobra sākumā pie uzņēmuma ēkas piketētāji ar baltsarkanbaltajiem karogiem aicināja pārtraukt “atbalstīt diktatūru”.

Avots