Lukašenko uzdevis slēgt streikojošos uzņēmumus un vienlaikus viņš aicināja piedot miličiem, ja viņi kļūdījušies

Lukašenko uzdevis slēgt streikojošos uzņēmumus un vienlaikus viņš aicināja piedot miličiem, ja viņi kļūdījušies

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko devis rīkojumu no pirmdienas, 24. augusta, slēgt visus streikojošos uzņēmumus.



“Ļaudis nomierināsies, tiksim skaidrībā, kuru pēc tam uzaicināt uz šo uzņēmumu,” uzrunājot savus atbalstītājus mītiņā Grodņā paziņoja Lukašenko.

Viņš arī paziņoja, ka vairāk nekā puse fotouzņēmumu, kuros redzami miliču piekautie cilvēki, esot inscenējumi.

“60% inscenētu kadru. Paies laiks, mēs mierīgi jums par to pateiksim un parādīsim. Šodien par to nav īstais laiks runāt, lai netracinātu cilvēkus,” norādīja autoritārais līderis.

Vienlaikus viņš aicināja piedot miličiem, “ja viņi kļūdījušies”, acīmredzami domādams tos tiesībsargāšanas iestāžu darbiniekus, kas piedalījušies nežēlīgajā plašo protestu apspiešanā.

Kā ziņots, Baltkrievijā jau otro nedēļu turpinās masu protesti pret 9. augustā notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, kamēr opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska tikai 10,1%.

Taču opozīcija, pamatojoties uz liecībām par nepieredzēti plašiem pārkāpumiem, apgalvo, ka šie rezultāti ir viltoti.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī Eiropas Savienība (ES) un citas rietumvalstis.

Varasiestādes sākotnēji mēģināja demonstrācijas apslāpēt, pielietojot spēku, un aizturēja tūkstošiem protestētāju, kas milicijas aizturēšanas izolatoros pakļauti necilvēcīgiem apstākļiem un vardarbībai.

Tas izsaucis faktiski visas sabiedrības sašutumu, un varasiestādes pagājušās nedēļas nogalē bija spiestas aizvākt no ielām drošības spēkus, kā arī sākt atbrīvot aizturētos.

Tomēr liels skaits aizturēto joprojām atrodas milicijas izolatoros, bet vairāk nekā pussimts skaitās pazuduši bez vēsts.

Vienlaikus Baltkrievijā sākušies streiki, kuru dalībnieki arī izvirza pret režīmu vērstas politiskas prasības.

Tikmēr Lukašenko kategoriski atsakās piekāpties protestētāju prasībām un jau divkārt telefoniski sazinājies ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, cenšoties viņu pārliecināt sniegt atbalstu grūstošā autoritārā režīma stabilizēšanai.

Pēdējo dienu laikā Lukašenko, šķiet, sācis atgūt iniciatīvu un pret opozīciju pamazām atkal tiek pastiprināts spiediens.




Avots